Magasabb uniós vámok jöhetnek egyes amerikai termékekre

harley-davidson 883 sportster 2003 harley
Vágólapra másolva!
Már egy ideje készül az Európai Bizottság arra, hogy hasonló ellenintézkedéseket tegyen az Egyesült Államokkal szemben, ha európai uniós cégeket is sújtanak Washington vámemelései – idézi az az MTI a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap cikkét.
Vágólapra másolva!

A lap értesülése szerint, Brüsszel napokon belül egy sor tengerentúli termék vámjának emelésével válaszolhat, ha az amerikai védővámok EU-s cégeket is érintenek.

Célkeresztben a motor és whisky

A válaszintézkedéseket úgy tervezték meg, hogy azok érintsék az elnöki politikát támogatók választási körzeteit. Így például emelnék a Harley-Davidson motorkerékpárok vámját, mert a gyártó székhelye Wisconsin államban van, ahonnan a képviselőház republikánus elnöke, Paul Ryan bekerült a törvényhozásba.

A legendás gyártó termékei is magasabb vám kerülhet egyes az EU-ban Forrás: Zirig Árpád

Brüsszel listáján a bourbon whisky is szerepel, mert Tennessee mellett Kentucky államban is készítik, amelynek egyik szenátora Mitch McConnell, a szenátus republikánus vezetője.

Számos további mezőgazdasági termék vámját is emelnék, például a Kaliforniából származó narancslét is drágábban lehetne behozni az EU-ba.

A listát még a legutóbbi nagy európai-amerikai kereskedelmi konfliktus idején, George W. Bush elnöksége alatt készítették, és azóta frissítették – írja német lap, megemlítve, hogy a tervezett európai intézkedések megfelelnek a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak.

Japánt is érinthetik a további rendelkezések

Emlékezetes, hogy idén januárban született meg az a rendelet, amely importkorlátozó lépésként, emelte a napelemek és a nagyteljesítményű mosógépek vámját. Ez elsősorban Kínának és Dél-Koreának fájdalmas lépés.

Amerikai lapok szerint, a külföldi acélra és alumíniumra szintén magasabb vámot vezethetnek be a jövőben.

Az amerikai fémipari védővámok nagy vesztese Japán lehet (illusztráció) Forrás: Origo

Ez azonban különösen az erős és magas minőséget produkáló japán fémipart érintené kedvezőtlenül.

Japán az USA egyik hagyományos szövetségese, és a korlátozás hatással lehet a két ország viszonyára. A fémipari termékeket sújtó magasabb vámok hírére a japán oldalról megszólalók kiemelték, hogy szerintük indokolatlan a tervezett amerikai rendelkezés. Az illetékes japán minisztérium egyik tisztviselője szerint, az onnan származó termékek semmilyen, munkahelyük elvesztésével járó kockázatot nem hordoznak az amerikai állampolgárok számára. A Japán Vas és Acél Szövetség elnöke a Reutersnek adott nyilatkozatában pedig megemlítette, hogy az ilyen jellegű rendelkezések valószínűleg a szabadkereskedelem elvét is sértenék.