Az európai orvosok és ápolók elhagyják Nagy-Britanniát

Worried doctor reading reports in front of patient CreativeContentBrief Worried doctor reading reports in front of patient. Woman sitting on bed. They are in brightly lit hospital ward.
Worried doctor reading reports in front of patient. Woman sitting on bed. They are in brightly lit hospital ward.
Vágólapra másolva!
A szigetországba érkező orvosok száma 9 százalékkal csökkent 2017-ben – áll a brit Általános Orvostudományi Tanácsnak a Bloomberghez eljuttatott felmérésében. Tavaly 3 458 olyan orvos regisztráltatta magát, aki az Európai Unióból érkezett, és ez 26 százalékkal kevesebb, mint 2014-ben.
Vágólapra másolva!

Az itt dolgozó orvosok úgy vélik, a helyzet rosszabbodni fog, mivel a szigetország úgy döntött, kilép az Európai Unióból, annak ellenére, hogy Theresa May kormánya megnyugtató válaszokat ígér a külföldről érkezett dolgozóknak.

Andrea Pevere aneszteziológusként dolgozott Nagy-Britanniában, de olasz származása miatt fél, mert nem tudja, hogy mi lesz a munkájával, miután a britek elhagyják az Uniót.

– nyilatkozta Pevere a Bloombergnek.

Illusztráció Forrás: --

Ugyanakkor a Nemzeti Egészségügyi Szolgáltatónak (NHS) sokkal több orvosra lenne szükséges, az Unió területéről érkezők segítettek a brit orvoshiány enyhítésében – az orvosok 10 százaléka külföldi jelenleg.

Egy tavaly készült tanulmány szerint 2027-re 190 ezer lesz a nyitott orvosi pozíciók száma.

Az Egészségügyi Minisztérium – amely kizárólag Angliában felügyeli az egészségügyi ellátást, a Királyság többi részén nem – szóvivője szerint az adatok félrevezetőek, és rámutatott arra, hogy 212-vel több európai orvos dolgozott az országban 2017 szeptemberében, mint egy évvel korábban.

Illusztráció Forrás: Getty Images/This content is subject to copyright./Nomad

A magas színvonalú tudományos kutatás, a vízum nélküli munkavégzés és az angol nyelvtudás széles körben vonzóvá tette az Európai Unió orvosai számára az Egyesült Királyságba történő áttelepülést – nyilatkozta Elias Mossialos a Londoni Közgazdaságtudományi Iskola egészségügy-politika professzora.

A verseny a szakképzett orvosok után még csak most kezd igazán beindulni: Az Európai Bizottság becslése szerint 2020-ra az Uniónak 230 ezer orvosra lesz szüksége, míg világszerte 2,6 millió új doktor kellene az Egészségügyi Világszervezete szerint.

A Nagy-Britanniába érkező orvosok száma 2015-ben kezdett meredeken zuhanni, amikor David Cameron, akkori miniszterelnök bejelentette, hogy megtartják a népszavazást a brexitről. Ráadásul

nemcsak orvosok érkeznek kevesebben, hanem a szakképzett ápolók is.

Ez arra késztette az Nemzeti Egészségügyi Szolgáltatót, hogy több gyakornoki pozíciót hirdessen meg ebben a munkakörben.

A General Medical Council adatai szerint a Nagy-Britanniában dolgozó magyar orvosok a fél százalékát teszik ki a teljes orvosállománynak, szám szerint 1 528-an vannak.

Az NHS szeptemberben közzétett tanulmánya szerint nagyjából 10 ezer európai uniós ápoló és orvos már kilépett az ellenőrzésük alól, vagyis elhagyta Nagy-Britanniát.