Bajban Hawaii, elönti a szennyvíz a turisták paradicsomát

Hawaii Utazás Beyoncé Hawaiion, Leonardo Tetiaroán – Itt nyaraltak a celebek 2016-ban
Vágólapra másolva!
Hawaiiról mindenkinek a szép tengerpartok és a vulkánok jutnak eszébe. Az egzotikus helyszín a Csendes-óceánon fekszik, a turisták közkedvelt célpontja. Azonban annyi a kezeletlen szennyvíz a nyolc szigeten, hogy az már károkat okoz a korallzátonyokban, fertőzést okozhat a vízben megmártózóknak, és lassan az ivóvízre is veszélyes lehet.
Vágólapra másolva!

Nem várt dolog okoz krízist a Hawaii-szigeteken. Ezek az emésztőgödrök, vagyis az olyan lyukak, ahová mindenféle kezelés nélkül vezetik el a szennyvizet.

A probléma már akkora, hogy a rengeteg emésztőgödör

a sziget ivóvízkészletét is veszélyezteti, de a korallzátonyok és a festői szépségű partszakaszok is megsínylik a jelenlétüket.

Ennek oka egyszerű. Az eső sokszor az emésztőgödrökből kimossa a szennyvizet az óceánba, ahol a szörfözők és a búvárok különböző fertőzéseket kaphatnak el, sőt bizonyos helyeken az ivóvíz is megközelítette a kritikus nitrát-határértéket.

A kritikus nitrit és nitrát tartalom 10 milligramm literenként, Maui szigetén az érték jelenleg 8,7.

A gyönyörű táj komoly problémákat rejt Forrás: Thinkstock

Hawaii nyolc szigetből áll,

és összesen 88 ezer emésztőgödörről tudnak a hatóságok,

ez több, mint bármelyik más amerikai államban.

A The Wall Street Journal szerint naponta 200 millió liternyi kezeletlen szennyvíz kerül a földekre, ami azért kényes dolog, mert a helyi ivóvíz 90 százalékát a földalatti vízkészletekből nyerik ki.

A problémával természetesen tisztában vannak a helyiek is, azonban egy olyan rendszer kiépítése, amely kiváltaná az összes emésztőgödröt,

összesen 1,75 milliárd dollárba kerülne.

A helyi hivatal szerint az ivóvíz fogyasztása jelenleg biztonságos, ahogy a partszakaszok többsége is. Azonban a turizmus újabb-újabb szegleteit hódítja meg Hawaiinak, így a probléma megoldása elkerülhetetlen. Több panasz érkezett például Oahu keleti partjáról, a Kahalauu nevű partszakaszról, ahol több kiütéses esetet is jelentettek szörfölők.

Puako népszerű sznorkel célpont, itt a korall sínylette meg az emésztőgödrök közelségét.

Ráadásul a bajt tetézi, hogy a lakosság egyre több szennyvizet termel, tehát ha nem tesznek semmit a szigeteken, a gond nemhogy a jelenlegi rossz szinten fog stagnálni, hanem súlyosbodik.

A Hawaii mellett található koralloknak sokat árt a sziget szennyvize Forrás: Biosphoto/© Norbert Wu / Minden Pictures / Biosphoto - Droit géré - Oeuvre protégée par copyright - « Model Release » indisponible - Vente/Norbert Wu

State Sen. J. Kalani English, helyi szakértő szerint egy emésztőgödör kiváltása

100 ezer dollárba kerülne, és csak Maui területén 8 ezer ilyen van.

Hawaii ugyan törvényben tiltja, hogy új emésztőgödröket hozzanak létre, azonban ezt nehéz ellenőrizni különösen a vidéki területeken. Ráadásul a törvény elég laza határidőt szabott meg az emésztőgödrök felszámolására,

2050-ig kell azokat megszüntetni.

Hogy pontosan mikor sikerül megoldani a Hawaii-szigetek szennyvízproblémáját, az egyelőre kérdés, de úgy tűnik, hogy bár mindenki szeretné megóvni a szigeteket és az óceánt, a megoldás pénz híján lassan születik meg.