A világ leggazdagabb embere újabb 3 milliárdot keresett

Jeff Bezos
Vágólapra másolva!
Jeff Bezos, az Amazon alapítója és vezérigazgatója a világ leggazdagabb embere az amerikai Forbes magazin számítása szerint. Az újabb 2,8 milliárd dolláros növekedést annak köszönheti, hogy Amazon Go üzlet megnyitását követően az e-kereskedelmi óriás árfolyama 2,5 százalékot emelkedett.
Vágólapra másolva!

Bezos értéke jelenleg 113,5 milliárd dollár, a Forbes.hu számításai szerint – ez a valaha volt legmagasabb összeg. Az őt követő második és harmadik helyezettet jócskán lehagyva: a második helyezett a volt Microsoft vezér, Bill Gates, 92,5 milliárd dollárral, a harmadik Warren Buffet befektetési szakember, az ő értéke 92,13 milliárd dollár.

Jeff Bezos Forrás: AFP/Sajjad Hussain

Bezos újabb két milliárdos növekedése a valaha volt leggazdagabb emberré tette őt, mióta a Forbes 1982-ben elkezdtek a gazdagok listázását. Ugyanakkor, ha az inflációt is figyelembe vesszük, akkor Bill Gates 1999-ben gazdagabb volt: az akkori 100 milliárd dollár mai értékre átszámítva már 150 milliárd dollárt ér.

A Microsoft alapítója vagyonának egy részét ugyanakkor jótékonyságra fordítja – élete során 36 milliárd dollárt. Bill és Melinda Gates Alapítvány, amit Gates és felesége közösen irányítanak, a világ legnagyobb magán emberbaráti-alapítványa.

Ugyanakkor az Amazon vezére is követi Gates példáját, 2017 júniusában kérdezte meg 400 ezer Twitter követőjét, hogy mire adományozzon pénzt, és nemrég 33 milliárd dollárt adományozott oktatási célokra, valamint egyetemi ösztöndíjak finanszírozására.

Az első három helyezett a Forbes számítása alapján Forrás: Forbes

Bezos vagyona nem csupán az Amazonból származik – a cégnél 16 százalékos részesedése van –, a The Washington Post társtulajdonosa, valamint az egyik alapítója a Blue Origin rakétaindító startupnak. Ráadásul a 2017-es év igen kedvező volt a The Washington Postnak, mivel az újság megduplázta digitális előfizetőinek számát, és az év második felében már nyereséget is termelt.

Bezos vagyona átszámítva 28.242 milliárd forint, ami a 2016-os magyar GDP – a KSH adatai szerint 35.420 milliárd forint – majdnem 80 százaléka.

A cég január 22-én nyitotta meg első élelmiszerboltját Seattle-ben, ahol nincs sem sorban állás, sem pénztár. Az Amazon Go boltokhoz szükség van Amazon kártyára, ám ha ez megvan, a vásárló besétál az üzletbe, leemeli, amit vásárolni szeretne, majd kisétál az üzletből – egy algoritmus az üzletben található kamerák segítségével feljegyzi a vásárolt termékeket és kiszámlázza.

Amazon Go Forrás: AFP/2017 Getty Images/David Ryder

Jeff Bezos a Princetoni Egyetem után felsővezetőként dolgozott a Wall Streeten. Az Amazont 1994-ben alapította meg – szinte ugyanakkor, mikor Pierre Omidyar elkezdte programozni az Ebay-t –, amivel a könyvkereskedelmi terveit kívánta megvalósítani. Az Amazon mára már a világ egyik legértékesebb vállalkozása, ami már nem csak kézbesítéssel, hanem elektronikai termékekkel, online közvetítéssel is foglalkozik.