Egyre vonzóbbak a fogyasztóbarát lakáshitelek

eladó ingatlan ház lakás vevő ingatlanos közvetítő lakáshitel bér fizetés
Illusztráció
Vágólapra másolva!
A lakáspiac keresleti és kínálati oldala is változáson megy keresztül, ugyanis a minősített, fogyasztóbarát lakáshitelek egyre komolyabb szereplővé válnak – derül ki a BankRáció.hu összeállításából. A hitelfelvételt tervező ügyfelek közül egyre többen érdeklődnek a fogyasztóbarát lakáshitelek iránt, a bankok közötti verseny pedig ebben a szegmensben is fokozódik.
Vágólapra másolva!

Bár pontos előírások szabályozzák, hogy melyik lakáshitel számít fogyasztóbarátnak, köztük is lehetnek különbségek, ezért érdemes a minősített ajánlatok részleteit is összehasonlítani.

– fejtette ki Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője.

Illusztráció 123RF

A fogyasztóbarát lakáshiteleknél a THM, és ezen keresztül a havi törlesztést meghatározó kamatfelár a szabályok szerint a referenciaértéket maximum 3,5 százalékponttal haladhatja meg. A bankok a legtöbb esetben ennél alacsonyabb szinten határozzák meg a kamatokat. Sőt, egymás alá licitálnak, ezzel pedig a hitelfelvevők számára olcsóbbá válnak ezek a konstrukciók.

"Tehát a piaci kínálatban találunk egymásnál fogyasztóbarátabb lakáshiteleket is. A fogyasztóbarát lakáshitelek népszerűsége a tapasztalataink szerint azzal is magyarázható, hogy a szabályrendszert a hitelfelvevők biztosítéknak tekintik" – mondja a szakértő.

Illusztráció Forrás: 123RF

A BankRáció.hu szerint január elején a legolcsóbb fogyasztóbarát lakáshitelek teljes hiteldíj mutatója 3,4 százalékos volt, de voltak ennél magasabb, 4-6 százalékos vagy annál magasabb thm-mel kínált konstrukciók is.

A bankok egymástól eltérően bírálják el a hiteligénylő jövedelmét, akad bank, amely a magasabb összegű jövedelem-jóváírást nem, vagy csak mellékesen veszi figyelembe. Van azonban olyan bank is, amely a magasabb jövedelemre komolyabb kedvezményt nyújt.

Az elmúlt hónapok tapasztalatai és a jelenlegi kilátások alapján a BankRáció.hu arra számít, hogy a fogyasztóbarát lakáshitelek piacán még nagyobb lesz a kereslet, azaz a hitelfelvevők a változó kamatozású hitelek helyett inkább ezeket választják. A bankok közötti verseny várhatóan tovább élesedik, ez pedig a törlesztő részletek csökkenését eredményezheti, amivel a lakásvásárlók járnak jól.