Az Aldi ledobta a bérbombát

aldi bolt üzlet élelmiszer közért
A logo is pictured on a sign outsude an Aldi supermarket store in London on September 26, 2016. Aldi UK announced on Monday that it will invest Ł300 million ($389 million, 346 million euros) to revamp its stores over the next three years. Aldi and its German rival Lidl have boomed in Britain, grabbing market share from traditional supermarkets Asda, Morrison, Sainsbury's and Tesco, as customers tightened their belts to save cash. / AFP PHOTO / Daniel Leal-Olivas
Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban több nagyáruház is döntött az idei béremelésekről. Eddig is a diszkontok álltak a lista élén, most azonban az Aldi még egy lapáttal rátett az eddigi számokra. A kereskedelemben egyre nagyobb a munkaerőhiány, ez lehetett az egyik oka a cég döntésének.
Vágólapra másolva!

Fontos bejelentéssel kezdte az Aldi a 2018-as évet. Az egyre nagyobb munkaerőhiány miatt már idáig is sok nagyáruház volt kénytelen bért emelni, de köztük is a diszkontok voltak a legbőkezűbbek. Az Aldi azonban még rátett egy lapáttal és gyakorlatilag ledobta a bérbombát.

Feltehetően a cég is számol azzal, hogy a magas foglalkoztatási szint és a már említett nem csekély súlyú munkaerőhiány mellett egyik oldalról vigyázni kell, nehogy elcsábuljanak a dolgozók a szomszéd áruházba. A másik oldalról pedig a versenytársak alkalmazottai is jelenthetnek némi munkaerő pótlást, tehát semmiképpen nem lehet alább menni a bérszínvonallal - írja a blokkk.com.

illusztráció Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Az Aldi 25,30 és 35 órás részmunkaidős foglalkoztatást kínál, a nyolc órára vetített kereseti lehetőséget pedig országos szinten azonosak. Óriási elmozdulás ugyanakkor a nyilvános információk alapján, hogy megjelöl kezdő fizetéseket (korábban ilyet nem tett), az eladó munkakörben ez nyolc órára számítva 272 ezer forint, de 10 év munkaviszony után (nem mondja, hogy nála eltöltött munkaviszony kell) ezek a pénzek megugranak. Tehát gyakorlott eladókat keres és ezt meg is akarja fizetni.

A megugrás nyomán a nyolc órára számított havi bruttó fizetés 352 ezer forint lesz bizonyos dolgozók számára.

Ennek köszönhetően az Aldi piacvezető az élelmiszerláncok között. Meg kell azt is említeni, hogy ehhez a pénzhez hozzájön még a cafetéria, ami a munkaidő hosszának megfelelően lehet tízezer forint alatt, de akár felett is.

illusztráció Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Mindezt összevetve nagyjából 365 ezer forint körüli javadalmazás juthat a dolgozóknak, amihez egyéb juttatások is társulnak.

Az Aldi így 15 százalék körül mozgó emelést adott az eladóknak. Az árufeltöltőknél úgy látszik jobban áll a cég, mert ott csak 10 százalék körüli az emelés, a nyolc órára vetített kereseti lehetőség 250 ezer forint körül jár, de itt is vannak még egyéb juttatások is.

Az utolsó nagyobb bejelentés az év elején a Lidl-től várható, akik eddig még nem léptek. Kérdés, hogy ők javítani vagy rontani fognak-e az Aldi által erősen felhúzott összképen.