A britek már készülnek a legrosszabbra

brexit Horizontal
Demonstrators fly an EU and a Union flag during a rally following an anti Brexit, pro-European Union (EU) march in London on March 25, 2017, ahead of the British government's planned triggering of Article 50 next week. Tens of thousands of pro-EU protesters took to London's streets Saturday, in defiance of the terror threat, to mark the bloc's 60th anniversary just days before Brexit begins. Britain will launch the process of leaving the European Union on March 29, setting a historic and uncharted course to become the first country to withdraw from the bloc by March 2019. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
Vágólapra másolva!
A brit kormány csütörtökön teszi közzé azt a jelentését, amely vészforgatókönyvként szolgálhat arra az esetre, ha a szigetország érdemi megállapodás nélkül hagyná el az Európai Uniót. Ha pedig valóban ez válna valósággá, öt olyan terület lokalizálható, melyre kiemelten érdemes figyelni a brexit kapcsán.
Vágólapra másolva!

Miközben egyre nő az esélye annak, hogy Nagy-Britannia érdemi megegyezés nélkül lép ki az Európai Unióból, a felek kezdenek felkészülni a legrosszabbra. Csütörtökön például a brit kormány tesz közzé egy 84 oldalas jelentést, amely a megállapodás nélküli brexit esetére jelentene készenléti tervet. Tavaly júliusban azonban már az Európai Bizottság is kiadott egy 68 oldalas anyagot, amely szintén számításba veszi az egyezség hiányának lehetőségét.

Ezzel párhuzamosan a MarketWatch elemzése összegyűjtötte, mely öt területre érdemes a leginkább figyelni a brexit kapcsán.

Meggyengülő Nagy-Britannia

A szigetország több kulcsfontosságú területen is meggyengülhet, ha úgy hagyja el az európai közösséget, hogy a vitás helyzetekben nem születik kompromisszum.

Az egyik ilyen az írországi határkérdés, amely jó ideje a megállapodás egyik legfőbb akadálya.

A brit kormány és az EU tavaly decemberben megállapodott egy tervről, amelynek értelmében Észak-Írország az európai vámunióban maradna. Azonban Theresa May brit kormányfő felmondta a megállapodást, arra hivatkozva, hogy ez alkotmányos válságot idézne elő, mivel így határ jönne létre az Ír-tengeren Észak-Írország és az Egyesült Királyság más területei között. Bár May később előállt alternatív megoldási javaslattal, azt az EU nem fogadta el, vagyis egyelőre igen komoly patthelyzet van az ügyben.

A szabad mozgás kérdése, úgy tűnik, eldőlt a felek között Forrás: Getty Images/Matt Cardy

A másik fontos tényező a mozgás szabadsága. A britek nemrég bejelentették, hogy továbbra is biztosítani fogják a tartózkodási jogot az uniós állampolgárok számára. Noha éppen a szabad mozgás és a bevándorlás volt a brexit-kampány egyik legfontosabb témája, most úgy tűnik, ez a kérdés viszonylag könnyen megoldódik. Vagyis ha nem történik valami váratlan visszalépés, akkor

várhatóan a brit és az uniós állampolgárok szabad mozgásában akkor sem lesz érdemi változás, ha a britek megállapodás nélkül hagyják el az EU-t.

Emellett vannak még egyéb területek, melyek bár igen fontosak, kisebb hangsúlyt kapnak a nyilvánosságban. Ilyen például a brit egészségügy helyzete, miután a U.K. Medical Association nevű szervezet arra figyelmeztetett, hogy a nemzeti egészségügyi rendszer (National Health Service) nincs megfelelően felkészülve egy kemény brexitre, vagyis igen súlyos ellátási és készletbeli hiányosságok léphetnek föl, ha nem születik megfelelő egyezség a felek között.

Politikai bizonytalanságok

Noha a brexitszavazás már két éve volt, a szigetország politikai instabilitása elég jelentős. Ha pedig a brexit-megállapodás is elmarad, akkor ez a turbulencia csak még tovább fokozódhat. Az elemzők szerint ez utóbbi esetben

szinte minimumként kell számítani arra, hogy a Konzervatív Párton belül vezetői válság és/vagy általános előrehozott választások lesznek.

Azt is figyelembe véve, hogy a brit választók továbbra is rendkívül megosztottak a brexittel kapcsolatban, instabil vezetésre, korlátozott mandátumokra, valamint törékeny többségre kell számítani.

Kereskedelmi hatások

Részben éppen a politikai instabilitásnak köszönhető, hogy várhatóan nem jönnének gyorsan azok az előnyök, melyeket korábban sokan a brexitnek tulajdonítottak. Például nem valószínű, hogy összejönne egy azonnali, vagy legalább gyors, kereskedelmi megállapodás az USA és az Egyesült Királyság között. A szabályozói környezet kapcsán fellépő bizonytalanságok és a pontos kilátások hiánya ugyanis rendkívül megnehezítene minden bilaterális megállapodást. Ez pedig nem csak az Egyesült Államokkal fennálló viszonyra, hanem a világ más országaival megkötendő kétoldalú kereskedelmi egyezségekre is igaz lenne.

Szinte biztos, hogy komoly zavarok lesznek a kereskedelmi viszonyokban Forrás: Dreamstime

Jelenleg tehát egy kemény brexit esetén arra lehet számítani, hogy a britek és az EU egyaránt olyan intézkedéseket vezet be, melyek lehetővé teszik a visszatérést a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak ernyője alá. Ez azonban a várakozások szerint így is nagyon komoly kereskedelmi zavarokkal járna.

Gazdasági következmények

Bárhogy is alakulnak a felek közti megbeszélések, az biztosnak tűnik, hogy a brexit továbbra is negatív kockázatot jelent majd a világgazdaság egészére nézve, beleértve az Európai Uniót is. Ha pedig megegyezés sem születik, akkor ezek a bizonytalanságok jelentősen kitolódhatnak az időben,

aminek következtében elmaradhatnak beruházások, csökkenhet a gazdasági növekedés, valamint munkahelyek veszhetnek el.

Mindez elsősorban Nagy-Britanniára igaz, de az olyan kiemelt kereskedelmi partnereknek is szembe kell nézniük a veszélyekkel, mint Írország vagy Hollandia.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) számításai szerint, ha a brit-uniós kereskedelmi viszonyok visszakerülnek a WTO szabályai alá, akkor az a GDP 4 százalékát érintő gazdasági zavarokhoz vezethet 2030-ig a szigetország számára. Az EU emellett 1,5 százalékot bukhatna a GDP-növekedéséből. A legnagyobb vesztes pedig Írország lenne, melyet Hollandia, Dánia, majd Belgium követne.

Pénzügyi kilengések

Amennyiben elmaradna a megállapodás, az a pénzügyi piacokat és a fontot is komoly nyomás alá helyezné.

A londoni City ugyanis kulcsszerepet játszik az európai pénzügyi rendszerben, az országokon átívelő kapcsolatai pedig igen erősek.

A bilaterális tőkeáramlások, a közvetlen külföldi tőkeberuházások, a portfólió befektetések, valamint a banki követelések ugyanis az uniós GDP nagyjából 55 százalékát tették ki 2016-ban az IMF adatai szerint. Emellett a kontinens bankjai amiatt is aggódnak, hogy több mint 100 milliárd euró értékű, az angol jog alá tartozó, bankadósság egyszerűen kikerülne a közös EU-s szabályozás alól, ez pedig komoly piaci felfordulás alapját is képezheti.

A lonodni City erejét nem lehet alábecsülni Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Az eszközkezelők egyébként már megtették az első lépéseket a felkészülés felé. Egy nemrég elvégzett kutatás szerint a megkérdezett menedzserek (akik összesen 1400 milliárd dollárnyi tőkét kezeltek) 83 százaléka rendelkezik készenléti tervekkel a brexit esetére. Ráadásul köztük több mint 50 százalék az, aki már be is indította a tervek végrehajtását.