Nyugtat a Tojásszövetség, nincs Magyarországon szennyezett tojás

tojás, Selmeczi Béla tojástermelő válogatja és osztályozza a tojásokat
Vágólapra másolva!
Tavaly kisebb fajta riadalmat keltett, hogy több európai országban rovarirtó szerrel szennyezett tojások jelentek meg az üzletekben, az idén pedig újra találtak ilyen készleteket. A Tojásszövetség azonban megnyugtatta a hazai fogyasztókat, hogy az ügyben a magyar tojásszektor nem érintett, és az ágazati vállalkozásoktól származó tojások kiváló minőségűek.
Vágólapra másolva!

Tavaly fipronil tartalmú rovarirtó szerekkel szennyeződött tojáskészletek jelentek meg az üzletek polcain egyes európai országokban, s nemrég holland bioüzemből származó tojásoknál mutatták ki ismét az egyébként betiltott fipronilt a hatóságok.

Selmeczi Béla tojástermelő válogatja és osztályozza a tojásokat Forrás: MTI/Lehoczky Péter

A Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége (Tojásszövetség) azonban nyugtatja a hazai fogyasztókat.

Tájékoztatásuk szerint a magyar gazdaságokból származó tojások biztonságosan fogyaszthatók, a hazai étkezésitojás-termelő vállalkozások nem használnak fipronil tartalmú rovarirtó szereket.


Az agrarszektor.hu beszámolt arról, hogy a meghatározó tojástermelő vállalkozások tavaly nyilatkozatban is deklarálták: nem alkalmaznak ilyen alapú rovarirtó szereket, és ennek igazolására önkéntesen kezdeményeznek gazdaságaikban ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih). A vizsgálatok nyomán a Nébih mentességről szóló vizsgálati jegyzőkönyveket állított ki a piaci szereplők számára.