Óriási bukásokat hozhat a brexit-tárgyalások bedőlése

brexit Horizontal
Demonstrators fly an EU and a Union flag during a rally following an anti Brexit, pro-European Union (EU) march in London on March 25, 2017, ahead of the British government's planned triggering of Article 50 next week. Tens of thousands of pro-EU protesters took to London's streets Saturday, in defiance of the terror threat, to mark the bloc's 60th anniversary just days before Brexit begins. Britain will launch the process of leaving the European Union on March 29, setting a historic and uncharted course to become the first country to withdraw from the bloc by March 2019. / AFP PHOTO / Daniel LEAL-OLIVAS
Vágólapra másolva!
Összesen akár több mint 80 milliárd dollárra is rúghat a számla Nagy-Britannia és az Európai Unió vállalatai számára, ha a felek nem tudnak megállapodni egy brexit utáni kereskedelmi egyezményben – derül ki egy friss kutatásból.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió exportáló vállalatai nagyjából 31 milliárd, míg a brit exportcégek hozzávetőleg 27 milliárd fontot veszíthetnek azzal, ha az EU és a szigetország nem tud megállapodni egy kereskedelmi egyezményben, ahogy Nagy-Britannia kilép az Unióból.

Ez összesen 58 milliárd font, ami 80,4 milliárd dollárnak felel meg

– idézi a CNBC az Oliver Wyman tanácsadó vállalat és a Clifford Chance jogi cég közös kutatásának eredményét.

Kicsik és nagyok

Jelenleg az látszik, hogy a leginkább felkészült vállalatok elkezdték fedezni magukat a brexit közvetlen hatásai ellen.

Ezek a hatások érinthetik a beszállítói láncokat, a fogyasztókat, valamint a versenytársakat is.

Problémát jelent azonban, hogy a kisebb cégek nem képesek hatékony védelmet kiépíteni – mondja Kumar Iyer, az Oliver Wyman partnere.

Számos szektorban szenvedhetnek a vállalatok a brexit miatt Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Noha eddig a pénzügyi cégek voltak a figyelem középpontjában, más szektorok is igen súlyos csapásokat szenvednének el, ha nem születne megfelelő kereskedelmi megállapodás a két fél között.

Az Európai Unió autóipara számára például rendkívül költséges lenne, ha az EU és Nagy-Britannia kereskedelmi kapcsolatának keretei a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) alá kerülnének a brexitet követően – derül ki a jelentésből.

Kellemetlen hatások

A Nagy-Britanniában kormányzó Konzervatív Párt korábban jelezte,

a szigetország a kilépéssel elhagyja a közös piacot és a vámuniót is.

A brexit hivatalosan 2019. március 29-én valósulna meg.

A múlt héten egyébként az EU letett az asztalra egy vázlatot, amely a soron következő kereskedelmi tárgyalások irányelveit tartalmazza. Az Európai Tanács által köröztetett anyag arra figyelmezteti a londoni kormányt, hogy a jelenlegi pozíciója „negatív gazdasági következményekkel" járna.

Mindkét fél számára szükséges volna egy kedvező kereskedelmi egyezmény Forrás: NurPhoto/Jay Shaw Baker/NurPhoto/Jay Shaw Baker

A Tanács elnöke, Donald Tusk jelezte, most úgy állnak a dolgok, hogy

a történelem első olyan kereskedelmi egyezménye jöhet létre, amely valójában lazítja a szálakat a két fél között.

Valójában azonban arra lenne szükség, hogy az EU és Nagy-Britannia meg tudjon állapodni abban, hogy a brexit után is fennmaradjon egy olyan kereskedelmi kapcsolat, amely a vámok tekintetében nagyjából megfelel az uniós keretrendszernek.

Ha összejönne egy, az EU-s vámunióra nagymértékben hasonlító kereskedelmi megállapodás, az a korábban említett költségeket az uniós cégek részéről 14 milliárd fontra, míg a brit vállalatok oldaláról nagyjából 17 milliárd fontra mérsékelné.