Porig ég a háza, ha ilyen karácsonyfaizzót vásárol

égő karácsonyfa gif
Vágólapra másolva!
A karácsonyi nagybevásárlás utolsó napjaiban különösen nagy veszélyt jelent a hamisított és ellenőrizetlen forrásból származó műszaki termékek megjelenése, ezért körültekintően érdemes vásárolni, akár online felületen, akár boltban - hívta fel a figyelmet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).
Vágólapra másolva!

A karácsonyt megelőző héten hagyományosan megugrik a különböző játékok és apró csecsebecsék iránti kereslet, ezért érdemes számolni a hamis, illetve ellenőrizetlen forrásból származó termékek dömpingszerű megjelenésével, amelyek súlyos következményeket jelenthetnek az óvatlan fogyasztók számára.

A hamis termék megvásárlását követően ugyanis olyan problémákkal szembesülhet a fogyasztó, amelyekkel egy eredeti árucikknél szinte biztosan nem fog.

Ez a játékok és egyéb elektrotechnikai eszközök kapcsán az egészségre és testi épségre gyakorolt káros hatás mellett anyagi kárt is jelenthet, mivel meghibásodás esetén a fogyasztó kárát nem lehet megtéríteni a gyártói garancia és számla hiányában.

Az egyik legsúlyosabb veszélyt az évről évre megjelenő, ellenőrizetlen forrásból származó karácsonyfaizzók jelentik. A gyenge minőségű izzók vezetékei ugyanis vékonyabbak a kelleténél, és rossz a szigetelésük is. Egy rosszul beforrasztott izzó pedig kicsúszhat a foglalatból, ami könnyen rövidzárlathoz és ezáltal tűzhöz vezethet.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Ihar Ulashchyk/Ihar Ulashchyk

„A korábbi felméréseink alapján azt tapasztaljuk, hogy a hamis termékek alacsonyabb ára még mindig nagyon vonzó a vásárlók számára, ezért a káros következmények megelőzése érdekében leginkább arra kívánjuk ösztönözni őket, hogy akkor se vásároljanak hamis terméket, ha azt jóval olcsóbban, és az eredetihez látszólag hasonló minőségben is beszerezhetik" – hívta fel a figyelmet Németh Mónika. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) titkára szerint számos lehetősége van a fogyasztónak arra, hogy még a vásárlás előtt ellenőrizni tudja, hogy valóban eredeti árucikkel van-e dolga.

Az alábbi videó azt mutatja meg, hogy mekkora pusztításra képes egy száraz karácsonyfa, szemben azzal, amelyet napi szinten locsoltak. Akár fél perc alatt is lángokban állhat a lakás:

Az árulkodó jelek könnyen felismerhetőek abban az esetben, ha a fogyasztónak lehetősége van kézbe venni és megvizsgálni az adott terméket még a vásárlás előtt: komoly gyanúra adhat okot

  • a feltűnően alacsony ár,
  • az árusítás helye és körülményei,
  • a kivitelezés látható minőségi problémái,
  • az eredeti csomagolás és a szokásos tartozékok (pl. magyar nyelvű használati útmutató, jótállási jegy) hiánya.
  • Az is komoly aggályokat vet fel, ha a csomagoláson nem tüntetik fel a gyártási helyet,
  • illetve a származási országot, vagy a csomagoláson, használati utasításon helyesírási hibák vannak.