Miért szakadtak ekkorát az amerikai tőzsdék?

Google Posts Large Profits web website 51188220 @nogins
(FILES) Dated 19 August 2004 file photo shows a pedestrian passes a sign marking Google being traded on the NASDAQ Marketsite in New York City. Google reported quarterly profits up over 90 percent, outperforming Wall Street expectations 20 October 20, 2005. Chris Hondros/Getty Images/AFP =FOR NEWSPAPER AND TV USE ONLY=
Vágólapra másolva!
Tegnap újabb kiadós eséssel zárták a piacok a kereskedést az USA-ban, 1,5-2 százalék közötti mínuszok voltak jellemzőek. Ezzel a Dow Jones index 14 hónapja nem látott mélységekbe csúszott vissza, a Nasdaq pedig már a medve tartományban jár.
Vágólapra másolva!

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai tőzsdék csütörtökön már a második napot zárták komoly veszteséggel. A CNBC elemző cikke szerint sokan arra számítottak, hogy a központi bank lassít a kamatemelések eddigi ütemén, és egy időre leáll azokkal.

Ám Jerome Powell jegybankelnök szerdai sajtótájékoztatóján egyértelművé tette, hogy nem készülnek ilyen lépésre.

A vezető amerikai részvényindexek zuhanásához az is hozzájárult, hogy az utóbbi időben inkább pozitívan alakuló USA-Kína viszonyról ezúttal rossz hírek érkeztek.

Az amerikai igazságügyi minisztérium két kínai állampolgárt vádolt meg azzal, hogy kínai állami alkalmazottakkal összejátszva hosszú évek óta amerikai vállalatok technológiájának ellopásában mesterkednek.

Peking tagadja a vádakat, az ügy azonban árnyékot vethet a két nagyhatalom közötti kereskedelmi tárgyalásokra. Ez újabb okot szolgáltatott a negatív részvénypiaci hangulatra.

Emellett ráadásul úgy tűnik, hogy amerikai idő szerint ma éjfélkor leállhat az amerikai kormány egy része, ugyanis nem sikerült megegyeznie Donald Trumpnak és a szenátusnak egy ideiglenes áthidaló megoldásról a költségvetést illetően.

Ez önmagában még nem okozhat érdemi károkat a gazdaságnak, de ha később sem oldódik meg a helyzet, az újabb bizonytalanságot szülhet.

Forrás: Getty Images/2004 Getty Images/Chris Hondros


A Dow Jones két nap alatt 8oo pontot zuhant, míg az elmúlt öt napban összesen több mint 1700 pontos veszteséget halmozott fel. A technológiai cégek részvényeit tömörítő Nasdaq az elmúlt napok meredek eséseivel pedig immár a medve tartományba csúszott vissza.

Különösen sokat veszített értékéből az Amazon és az Apple. Az index mára közel 20 százalékos esést szenvedett el legutóbbi csúcsához képest.

A legértékesebb amerikai cégeket tömörítő S&P 500 indexben szereplő vállalatok ebben a hónapban az elmúlt hetekben kialakult jókora esések miatt összesen 2,39 ezer milliárd dollárt veszítettek az értékükből.

A Dow Jones és a Nasdaq tavaly október óta nem látott mélységekben járt, az S&P 500 pedig 2017 szeptembere óta nem zárt ilyen alacsony értéken.

A Dow és az S&P a legjobb úton halad afelé, hogy az 1931-es gazdasági világválság óta a leggyengébb decembert zárja; mindkét index több mint 10 százalékot veszített értékéből ebben a hónapban.