Kína megborította az ázsiai tőzsdéket

PBOC People's Bank of China Kína jegybank
--FILE--View of the Taiyuan branch of the People's Bank of China (PBOC), China's central bank, in Taiyuan city, north China's Shanxi province, 27 August 2014. The secret of any reform of China's criticised financial regulatory system will involve more than simply merging the mainland's different regulatory authorities, says a former central bank official. Wu Xiaoling, a former vice-governor of the People’s Bank of China (PBOC), said in Beijing on Thursday (19 November 2015) that a new regulatory regime should ensure the central bank had control over the financial sector. Her comments came during heated discussions about how to overhaul the mainland's financial regulation, which was criticised over its clumsy response following this summer's stock market crash. "It is unlikely to scrap the current system and start all over again," Wu, vice director of the Financial and Economic Committee of the National People's Congress, told the annual Caijing conference. The widely used term "one bank, three commissions" - the current financial regulatory regime - refers to the the PBOC, the central bank, the China Banking Regulatory Commission, China Securities Regulatory Commission and China Insurance Regulatory Commission. Wu said the central bank, as the lender of last resort, should be at the centre of the new financial regulatory regime, which would enable it to collect comprehensive market information.
Vágólapra másolva!
Mintegy 17 hónapos mélypontra süllyedtek az ázsiai részvények kedden, ahogy Kína egy lélektanilag fontos szint fölé engedte gyengülni a jüant. Ezzel Peking csak fokozta az ázsiai piacok hétfői eséseit, melyek szintén egy kínai döntés miatt következtek be.
Vágólapra másolva!

A kínai jegybank (PBOC) kedden a 6,9019-es szinten rögzítette a jüant az amerikai dollár ellenében, amivel átengedte a fizetőeszközét a 6,9000 dolláros lélektani szinten. Mivel ez a döntés pozitív hatással lehet a kínai exportőrökre, nem meglepő, hogy a Shanghai Composite Index 0,17 százalékos erősödéssel zárt.

Nem minden ázsiai piac járt azonban ilyen jól.

A régió egészét (kivéve Japánt) követő MSCI index ugyanis tavaly május óta nem látott mélypontra szakadt.

A japán Nikkei index egyébként 1,3 százalékot esett kedden, elsősorban a biztonságos menedéknek számító jen erősödése miatt.

Mennyiség és minőség

Noha a kínai fizetőeszköz idén eddig komoly eladói nyomás alá került, és több mint 8 százalékot veszített az értékéből március és augusztus között,

a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezető közgazdásza szerint Peking a jövőben is képes lesz megvédeni a devizáját.

Maurice Obstfield azonban hangsúlyozta, a kínai vezetésnek megfelelően kell egyensúlyoznia a növekedés felpörgetése és a pénzügyi stabilitás fenntartása között.

A Shanghai Composite index idei alakulása Forrás: Investing.com

Nem meglepő tehát, hogy az IMF azt javasolja, a kínai hatóságok tegyék át a hangsúlyt a növekedés mennyiségéről a minőségre és a fenntarthatóságra, lehetővé téve ezzel, hogy a gazdaság ellenállóbb legyen az esetleges sokkhatásokkal szemben.

Pörög a pekingi jegybank

A kínai jegybank azonban hétfőn egyszer már felforgatta a régiós piacokat, és akkor a kínai részvények vezették a gyengülési hullámot. A hét első napján a sanghaji és a sencseni index egyaránt 3 százalékot meghaladó esést produkált,

miután a kínai központi bank vasárnap egy százalékponttal visszavágta a bankoktól elvárt tartalékképzési arányt.

Ráadásul a piaci szereplők széles körben arra számítanak, hogy a kínai jegybank még az év vége előtt újra meg fogja vágni a kötelező rátát, annak érdekében, hogy tovább élénkítse a gazdaságot – írja a MarketWatch. A PBOC egyébként idén már a negyedik alkalommal hozott gazdaságélénkítő döntést, ami az Egyesült Államokkal fennálló kereskedelmi konfliktus kapcsán azért is izgalmas, mert az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed viszont folyamatosan szigorít.

A dollár/jüan árfolyam változása Forrás: Investing.com

Mindeközben hétfőn ellentmondásos adatok érkeztek a kínai gazdaság állapotáról.

A Caixin szolgáltatói beszerzési menedzser index ugyanis 3 hónapos csúcsra (53,1 pontra) erősödött szeptemberben

az augusztusi 51,5 pontról. Az 50 pont fölötti érték növekedést vetít előre. Ezzel együtt viszont a foglalkoztatottságra vonatkozó alindex jelentős csökkenést mutatott, és 2016 márciusa óta nem látott mélypontra szakadt.