Vágólapra másolva!
Az ikonikus ásványvíz, az Evian – ami a Danone csoporthoz tartozik – bejelentette, hogy 2025-ig minden palackja újrahasznosított műanyagból fog készülni.
Vágólapra másolva!

Az Evian több céggel is együttműködik, hogy elérje a kitűzött célt. A Loop Industries olyan technológiát fejlesztett ki, amivel átalakítható a polietilén-tereftalát, vagyis a PET olyan minőségi műanyaggá, amely megfelel az Evian kívánalmainak. Ez lehetővé teszi a széleskörű újrahasznosítást.

Evian víz Forrás: Getty Images

Valamint az Evian együttműködik a Veolia céggel is – aminek a vízhasználat és a csatornakezelésben van nagy tapasztalata –, és a fogyasztóival a hulladék műanyag palackok összegyűjtésében és újrahasznosításában. Az Evian termékkategóriájában a legnagyobb márka.

– nyilatkozta Patricia Oliva, az Evian globális márkamenedzsere.

Használt palackok Forrás: AFP/Jean-Pierre Clatot

Figueres Christiana, az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének korábbi titkára üdvözölte az Evian terveit. „Most először, mi vagyunk az a generáció, amely rendelkezik a tudással és a technológiával ahhoz, hogy megakadályozza a globális felmelegedést, de ehhez gyorsan kell lépnünk. Az Evianéhoz hasonló bátor kezdeményezések segítenek ebben" – mondta Christiana.

Az Evian tavaly szeptemberben megújította gyárát, ami gyakorlatilag nem bocsát káros anyagokat a levegőbe, emellett teljes egészében megújuló energiaforrásokból táplálkozik.

Számos nagyvállalat törekszik a műanyaghulladék csökkentésére. A múlt héten a fagyasztott élelmiszerekkel foglalkozó vezető izlandi élelmiszer-áruházak kötelezték el magukat, hogy 2023-ig megszüntetik a műanyag csomagolást sajátmárkás termékeiknél. Nemrégiben pedig a McDonald's jelentette be, hogy 2025-ig több mint 36 ezer étteremben már újrahasznosított eszközökön tálalnak majd.