Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Megmutatjuk, hogy most mennyi időbe telik eladni egy ingatlant

ingatlan, budapest, adásvétel, alku
Ha a vevő nagyot akar alkudni, az eladó könnyen vissza is léphet
Vágólapra másolva!
A kereslet változatlanul erős, éppen ezért továbbra sincs gond a budapesti lakóingatlanok eladásával. Ugyanakkor a szakértők szerint az átlagos értékesítési idő növekedni látszik. Ennek oka, hogy habár egy-egy jól árazott és vonzó adottságokkal rendelkező ingatlant egy-két hét alatt el lehet adni, a jelentősen túlárazott ingatlanokra még érdeklődő sincs.
Vágólapra másolva!

Fontos jellemzője a jelenlegi piacnak, hogy a vevők nem hajlandóak bármekkora kompromisszumra, hiszen

a rossz adottságú vagy jelentősen túlárazott lakásokkal egyszerűen nem foglalkoznak.

Ugyanakkor, ha valaki egy keresett típust és méretet visz a piacra, ráadásul a piaci realitásoknak megfelelő áron, akkor

egy-két hét alatt eladhatja azt.

A beragadt ingatlanok rontják az átlagot

Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodájának szakmai vezetője elmondta, hogy ha az átlagot vizsgáljuk, látható, hogy

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a túlárazott ingatlanok sokszor beragadnak a piacon, a vevők ugyanis alaposan tájékozódnak.

Illusztráció Forrás: Depositphotos

A túlárazott ingatlanokra olyan szinten nincs érdeklődő, hogy az ingatlanközvetítők nem is tudják kinek mutatni ezeket. Itt nem arról van szó, hogy ezeket a lakásokat hosszabb ideig kell hirdetni, hanem arról, hogy ha a tulajdonosok nem hajlandóak elfogadni a piaci realitásokat, akkor egyáltalán nem fogják tudni eladni az ingatlanjukat.

Azonban egy olyan lakás, mely a keresett paraméterekkel rendelkezik, akár két nap alatt is új tulajdonosra találhat,

– mondta Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

A családi házak esetében már nem ennyire egyszerű a helyzet. Ezeknél alapesetben is 6-12 hónapos értékesítési időkkel számolhatnak a tulajdonosok – tette hozzá az ingatlanközvetítő.

Az is lényeges, hogy míg egy éve még a kicsit drágább lakásokat is elvitték a vevők, ez ma már nem jellemző. Ha valaki túl magas árakkal vág neki az eladásnak, csak a saját helyzetét nehezíti, és feleslegesen nyújtja meg az értékesítési időt.

Van, ahol mindent el lehet adni

Persze vannak olyan területei az országnak, ahol szinte mindent el lehet adni. Az egyik ilyen a Balaton, ahol egyértelműen túlkereslet mutatkozik lakásokra, nyaralókra, építkezésekre és telkekre is – jelezte Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának vezetője.

A balatoni ingatlanpiacra most leginkább az jellemző, hogy gyorsabban és jobb áron lehet eladni az ingatlanokat, mint akár egy vagy két éve, és szinte minden ingatlan vevőre talál. A 20 millió forint alatti kategóriába tartozó panelek egy-két hét alatt elkelnek, de az sem ritka, hogy mindössze néhány napot kell várnia a tulajdonosnak a vevőre.

Nagyon hasonló a helyzet Dunakeszin is, ahol a kínálat nem igazán éri utol a keresletet.

Kevesebb az eladó ingatlan, mint amire szükség lenne, és ez főleg a használt, jó állapotú ingatlanokra vonatkozik. Utóbbiakból egyrészt kevés van a piacon, másrészt ezeket keresik a leginkább, fejtette ki Kovács Péter, a Balla Ingatlan dunakeszi irodájának vezetője.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

De nincs ez másként Érden sem, ahol erős a kereslet a társasházi lakások és a panelek iránt. Érdnek csak egyetlen kis lakótelepe van, ahol nagyon ritkán cserélnek gazdát a lakások.

– mondta Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodájának vezetője.

A piacképes áron kínált lakások esetén szinte azonnali – néhány napon vagy héten belül történő – eladással lehet kalkulálni, míg a házaknál hosszabb időtávra kell felkészülniük a tulajdonosoknak – mondta az ingatlanközvetítő.

Természetesen családi házak esetén is előfordulhat, hogy rövid időn belül gazdára találnak, ha kivételesen jó áron, helyen és állapotban vannak, de azért itt jellemzően hosszabb az értékesítési idő, hónapokban vagy akár években mérhető.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről