Az iraki vízhiányba Európa is beleremeghet

iraki farm, farmer
An Iraqi shepherd herds his sheep in Mosul's western countryside on June 2, 2017, as government forces continue their offensive to retake the city from Islamic State (IS) group fighters. / AFP PHOTO / KARIM SAHIB
Vágólapra másolva!
Irakban éveken át sikeresen üzemelt az Abdel Rahman és csapata által telepített öntözőberendezés, amely a moszuli gát tavából táplálta vízzel a környező termőföldeket. A szivattyú azonban 2014 óta működésképtelen, akkor foglalta el ugyanis az Iszlám Állam Ninive városát. A tartomány azelőtt Irak éves gabonatermelésének negyedét adta. A ISIS olyan komoly károkat okozott uralma idején, hogy a mai napig nem sikerült helyreállítani azokat. A régen zöldellő termőföldek helyén ma sivatag terül el, ráadásul az egész országban a megszokottnál nagyobb a szárazság. Embertömegek megélhetése került veszélybe, a rossz termés és a kevés megművelhető föld miatt pedig válsághelyzet alakult ki Irakban.
Vágólapra másolva!

A szivattyúk megjavítása csak a kezdet, hiszen az idei évben az eső is elmaradt Irakban, emellett pedig egy újonnan átadott török gát miatt kevesebb víz jut a Tigris folyón át a moszuli gáthoz. Habib Youhanna, a keresztény Qaraqosh városból származó farmer 125 hektáros földjének termése elmondása szerint katasztrofális volt. Az állam pedig semmilyen támogatást nem ad neki. Az ő panaszai nem egyediek, ugyanezt hallani vissza országszerte a termelőktől, mivel az Iszlám Állam pusztítása utáni újjáépítés költséges, lassan halad és ezt gyakran maguknak a földműveseknek kell kifizetniük.

A Tigris folyó Forrás: AFP/NurPhoto/Diego Cupolo

A vízhiány miatt már többször az utcára vonultak az irakiak. A Qaraqosh-tól 40 kilométerre fekvő Moszul városa még mindig romokban hever, pedig a milíciákat már egy éve kiűzték. A bagdadi kormány azzal számol, hogy az ország újjáépítésének teljes költsége elérheti a 88 milliárd dollárt.

A ninivei földművesek szerint viszont kezdenek kifutni az időből.

A Reuters által megkérdezett helyi termelők elmondták, hogy a kormány idei gabonatermesztésre vonatkozó előrejelzése túlzottan optimista lett. Néhány földműves fejében már megfordult, hogy elhagyják földjeiket és máshol próbálnak szerencsét, mások pedig a helyi milíciákhoz csatlakoztak, hogy valami minimális fizetéshez jussanak.

Ninive városa romokban Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

Fadel al-Zub, az ENSZ Élelmezésügyi- és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) iraki képviselője szerint, ha a földművesek más megoldást választanak és csempészek, szélsőségesek, migránsok vagy katonák lesznek belőlük, az mindenképp rossz az ország számára.

A szárazság ugyan csökkenthető lenne az öntözőrendszerek megjavításával, de a kormány kritikusai szerint a politikusok túlzottan el vannak foglalva az egymás elleni harccal, nem marad idejük a nehéz helyzetben lévő földművesekkel foglalkozni. Mások szerint a korrupció és a vezetés alkalmatlansága miatt ilyen rossz a helyzet Ninivében és az ország más régióiban. A Transparency International 180 országot tartalmazó korrupciós rangsorában Irak a nem túl előkelő 169. helyen áll.

Miután az Iszlám Államot kiűzték az országból, Abdel Rahman készen állt, hogy nekiálljon működőképessé tenni az öntözőrendszereket. Azonban a legtöbb helyen ez lehetetlen volt, mert a 280 öntözőcsatorna közül száz továbbra is működésképtelen. Ráadásul nagy részüket az ISIS telepakolta törmelékkel, amely alá bombákat rejtettek el, így a javítást gyakorlatilag lehetetlen elkezdeni.

Egy iraki földműves Forrás: AFP/Haidar Hamdani

Az ENSZ szerint az öntözőrendszerek helyreállításának első fázisa 2018 végére befejeződhet, de sokkal több időre és pénzre van szükség ahhoz, hogy a teljes rendszer üzemképes legyen. A FAO iraki képviselője abban reménykedik, hogy két év múlva ismét beindíthatják a szivattyúkat, amelyek eljuttatják a vizet az öntözőcsatornákba.

Az iraki földművesek bizakodóak voltak és az Iszlám Állam kivonulása után visszatértek földjeikre, de sokan mára már feladták.

Az egyikük, Youhanna, a családi traktort a fegyveresek által zsákmányolt tárgyak között találta meg, fia pedig három újját elvesztette, amikor egy akna felrobbant a házuk újjáépítésekor. Egy másik iraki földműves, Sami Nissan Yessi arról számolt be, hogy a földjein hagyott szerszámait tárgyait elvitték, a birtokát pedig felégették, így nagyon rosszak a kilátásai. Két gyermeke már Németországban és Kanadában van, legkisebb fiával és feleségével tért vissza Irakba. Mint mondja: földműves vagyok, mit csinálnék külföldön?

A moszuli gát Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

A Reuters összesen két olyan földművessel beszélt, akiknek sikerült gabonát aratniuk idén. Egyikük egy 70 éves férfi, aki saját készítésű öntözőberendezésének köszönheti a sikert, amelyet még nyolc évvel ezelőtt maga épített. A fontos eszközt az Iszlám Állam tönkretette, de miután visszatért birtokára eladta a családi aranykészletet és hitelt is vett fel, így sikerült ismét üzemképes állapotba hoznia a szivattyúkat.

Elmondása szerint havonta 250 dollárba kerül a benzin és az áram, amely szükséges a pumpák működéséhez, azonban ezt kormánytámogatás nélkül már nem tudja tovább fizetni. A férfi megkereste a földművelési minisztériumot, hogy segítséget kérjen, de választ nem kapott.

Az Irakra nehezedő anyagi terhek folyamatosan nőnek.

Ugyan sikerült kiűzni az Iszlám Államot, de a helyi fegyveres csoportok még mindig fenyegetést jelentenek, az országnak pedig dollármilliárdokat kell költenie évente a biztonságra. Emellett továbbra is rengeteg pénzt emészt fel az egykori Szaddam-korszak állami elosztóhálózata, amely kenyeret és más alapvető élelmiszert biztosított a lakosságnak. A termesztésért és az elosztásért is az iraki földművelési minisztérium felelős. A tárca vezetője arra számít, hogy idén 350 ezer tonna gabonát fognak learatni Ninivében. A várakozásokkal szemben viszont június közepéig csak 103 ezer tonnát arattak.

A moszuli gát Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

Egy másik jelentős probléma, hogy a moszuli gát tavának vízszintje - amelyben a szivattyúk működnek –, 330 méterről 306 méterre csökkent,

vagyis túl sekély ahhoz, hogy a javítások után egész év át használni tudják a pumpákat. A török Ilisu gát, amely néhány kilométerre feljebb épült a Tigris folyón tovább nehezítheti a helyzetet. Irak vízállományának 70 százaléka ugyanis más országokból érkezik, legfőképp az Eufrátesz és a Tigris folyó vízkészletét használják. Az Eufráteszen már így is több gát található török és szíriai területen, de Irak számára igazán a Tigris folyó a fontos, ahol a moszuli gát is áll.