A turisták pénzén fejlesztené az országot Új-Zéland

Routeburn túraút Új-Zéland
Key Summit and reflection at dawn, Routeburn Track, World Heritage Site, Fiordland National Park, New Zealand. Biosphoto / Minden Pictures / Colin Monteath / Hedgehog House
Vágólapra másolva!
Új-Zéland kormánya a napokban jelentette be, hogy adót vetne ki a nemzetközi turisták jelentős részére. A cél az lenne, hogy az ebből befolyó bevételből fejlesszék az ország infrastruktúráját, amely elég komoly nyomásnak van kitéve, részben éppen a turisztikai robbanásnak köszönhetően.
Vágólapra másolva!

A jövő év közepén lépne életbe Új-Zélandon az az új adó, amely 24,40 amerikai dollárnak megfelelő összeget jelentene a nemzetközi beutazóknak. Külön érdekesség, hogy jövőre éppen a Turisztika Évét tartják majd az országban. A kormány egyébként összesen 39,7 és 55,8 millió amerikai dollár közötti bevételre számít az új adótól, a befolyó összeget pedig értékmegőrzésre, illetve infrastrukturális fejlesztésekre költene a vezetés – írja a CNBC.

aminek következtében a kormány hatékonyabban tudja fenntartani a turisták által is használt infrastruktúrát, illetve megőrizni az általuk is látogatott és igénybe vett természeti helyszíneket – mondta Kelvin Davis turisztikai miniszter.

Mindazonáltal nem minden külföldi beutazót érintene az új adó.

A legnagyobb számú látogatót biztosító szomszédos Ausztrália mentességet élvezne,

de például az Egyesült Államok, Nagy-Britannia vagy Kína – mely országokból szintén nagy számban érkeznek turisták – már nem úsznák meg a pluszköltséget.

A turisták adóiból óvná a természetet és az infrastruktúrát Új-Zéland Forrás: Wikimedia Commons

Az adót egyébként elektronikusan gyűjtené be egy új utazási hatóság a vízumkérelmekkel párhuzamosan. Vagyis ha egy turista megfelel a vízumkiadási követelményeknek, akkor azzal együtt kellene megfizetnie az adót.

A kormány lépését részben az indokolja, hogy az elmúlt négy évben rekord mértékben nőtt meg a turizmus Új-Zélandon.

Ez egyrészt igen kedvező hatással volt az ország gazdasági növekedésére, másrészt viszont egyre nagyobb megterhelésnek teszi ki az ország infrastruktúráját.

Sok helyi lakos panaszkodik például arra, hogy az egykor nyugodt és csendes természeti tájak és ösvények most tele vannak emberrel és szeméttel.

A turisztikai robbanás súlyát jól érzékelteti, hogy a mindössze 4,5 millió lakosú Új-Zéland 2015-höz képest ma majdnem 30 százalékkal több turistát fogad. Ez pedig idén áprilisig 3,8 millió fő volt a hivatalos kormányzati adatok szerint.

Az októberben hatalomra került balközép kormány egyébként már korábban is hangsúlyozta,

olyan gazdaságot szeretne építeni, amely szigorúbban védené a hazai érdekeket.

Ezzel összefüggésben Jacinda Ardern miniszterelnök egyebek mellett azt is felvetette, be kellene tiltani a külföldiek ingatlanvásárlását az országban.