Itt az új uniós megállapodás a megújuló energiákról

London szmog
This picture shows a general from Primrose Hill in London showing St. Paul's Cathedral (C) and surrounding buildings shrouded in smog on April 3, 2014. A combination of local emissions, light winds and pollution from continental Europe, compounded with dust blown from the Sahara, has prompted health warnings about poor air quality across southern and central England. AFP PHOTO ADRIAN DENNIS / AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
Vágólapra másolva!
Az uniós intézmények tárgyalói megállapodtak, hogy az Európai Uniónak teljes energiafogyasztása legalább 32 százalékát megújuló forrásokból kellene fedeznie 2030-ra, hogy biztosítsa a megváltozó globális energiapiacon is az Európai Unió versenyképességét - közölte az Európai Bizottság.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint az uniós bizottság javaslatában az szerepelt, hogy a megújuló energia aránya 2020-ig 20 százalékra, 2030-ig pedig 27 százalékra emelkedjen, a megújuló források költségeinek jelentős csökkenése azonban magasabb célszámok megvalósítását teszi lehetővé a költségvetések növelése nélkül.

London városa szmogfelhőben Forrás: AFP/Adrian Dennis

Vissza kell vágni az emissziót

Az intézkedések segíteni kívánják az Európai Uniót abban, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az 1990-es szinthez képest legalább 40 százalékkal csökkentse 2030-ig. Céljuk egyebek mellett, hogy előtérbe helyezzék az energiahatékonyságot, világszinten vezető szerephez juttassa az uniót a megújuló energiák terén, valamint, hogy méltányos feltételeket biztosítson a fogyasztóknak - közölte a Bizottság.

A megállapodás követi a párizsi klímaegyezményben rögzített célkitűzést,

amely szerint a Föld légkörének felmelegedését 2 Celsius-fok alatt kell tartani az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatni kell az erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés legfeljebb 1,5 fokos legyen.

Az Európai Bizottság a megújuló energiaforrások nagyobb arányú felhasználásról állapodott meg Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide Please check additional restrictions!/Sascha Steinach

Megszűnik a pálmaolaj importja

Az uniós jogszabály arra szólít fel, hogy a tagországok fokozatosan szüntessék meg a főként Délkelet-Ázsiából származó pálmaolaj importját, és számolják fel a megújuló energiaforrások felhasználásának a kistermelők előtt álló akadályait.

Emlékezetes, hogy a héten olajfinomítók blokádjával tiltakoztak francia gazdák a bioüzemanyagokhoz szükséges nyersanyag importja ellen.

Traktorokkal és szénabálákkal barikádoztak el hétfőn 13 olajfinomítót és üzemanyagraktárat az olyan agrártermékek, mindenekelőtt a bioüzemanyag elállításához szükséges pálmaolaj importja ellen is, amelyek nem felelnek meg az európai és a francia kritériumoknak.

Arról is megállapodás született, hogy az Unióban fokozatosan meg kell szüntetni a Dél-Kelet-Ázsiából származó pálmaolaj importját Forrás: NurPhoto/Donal Husni/NurPhoto/Donal Husni

A gazdák dühét elsősorban az váltotta ki, hogy a Total olajipari cég egyik olajfinomítója nyáron kezdi meg az engedélyezett pálmaolaj importját. A dél-franciaországi La Mede biofinomítójába - amelyet már vasárnap este eltorlaszoltak a gazdák - évi mintegy 300 ezer tonna, a délkelet-ázsiai erdőirtásokból származó pálmaolaj érkezhet.

A francia gazdák elsősorban napraforgó- és repceolajat termelnek, de drágábban, mint az importtermékek előállítói.

Stéphane Travert agrárminiszter viszont megerősítette, hogy

a párizsi kormány nem kívánja visszavonni a pálmaolaj importjára a Totalnak kiadott engedélyt.

Patrick Pouyanné, a Total elnökének tájékoztatása szerint az olajfinomítónak évi 650 ezer tonna nyersanyagra lesz szüksége, ebből mintegy 50 ezer tonna francia repceolaj. A gazdák számításai szerint azonban a La Mede-i üzemmel mintegy 400 ezer hektárnyi repce iránti kereslet szűnik meg a mostani 1,5 millió hektárból.