Szaúd-Arábia lenne a bulizni vágyók fesztiválcélpontja

King Abdullah Economic City
Part of King Abdullah Economic City in Jeddah on February 3, 2009. King Abdullah Economic City (KAEC?) is a mega project revealed in 2005 by Abdullah bin Abdulaziz Al Saud, the king of Saudi Arabia. With a total development area of 173 km˛ (66.8 sq mi), the city is located along the coast of the Red Sea, around 100 km north of Jeddah, the commercial hub of the kingdom, the city is also going to be approximately an hour away from the holy Islamic cities of Mecca and Medina by car. AFP PHOTO/OMAR SALEM / AFP PHOTO / Omar Salem
Vágólapra másolva!
Sokáig elképzelhetetlen volt, hogy Szaúd-Arábiában a nők vezessenek, az emberek egy lemezlovas koncertjén tomboljanak, vagy egy amerikai mozilánc egyik termében nézzék meg a legújabb filmeket. Az elmúlt egy évben azonban gyors változások jöttek, és egyre több területen lazítanak a szigorú szabályokon a vahabita királyságban. A hosszú távú cél az, hogy az új intézkedésekkel a turisták körében is vonzóbbá tegyék az országot és a nyugati befektetők is bátrabban jöjjenek.
Vágólapra másolva!

A Vörös-tengernél, de szaúdi területen egy új város épül, immár több mint tíz éve, amely az eddigi erőfeszítések ellenére sem lett még sikersztori. A megaprojektet még az akkori király, Abdullah ibn Abdul-Aziz Al Szaúd jelentette be 2005-ben, de azóta sem sikerült a város eddig elkészült részeit megkedveltetni a turistákkal.

KAEC, azaz a King Abdullah Economic City a tervek szerint összesen kétmillió embernek ad majd otthont.

Szaúd-Arábia ehhez hasonló szuper városokat szeretne létrehozni szerte a királyságban, hogy az olaj mellett más bevételi forrása is legyen az államnak.

De nem ez az egyetlen ilyen város, hiszen még számtalan hasonló projekt van készülőben. Októberben Mohamed bin Szalmán herceg bejelentette a NEOM projekt elindítását, amely egy újabb szuper város lesz a Vörös tenger partján, közel a turisták által kedvelt egyiptomi nyaralóhelyhez, Sharm el-Sheikh-hez.

Mohamed bin Szalmán - szaúdi trónörökös - reformjaival a turizmust is szeretné fejleszteni Forrás: AFP/Fayez Nureldine

Ayham Kamel, az Eurasia Group vezető kockázatelemzője szerint a KAEC-nél a turizmusra inkább csak szándék, mintsem kiérlelt stratégia. Amellett, hogy szállodákat és egyéb létesítményeket húznak fel sürgősen tisztázni kell azt is, hogy egészen pontosan kiknek szánják ezeket a fejlesztéseket.

Kezdetben ezeket a szuper városokat nem turistacélpontoknak tervezték, de persze a koncepció változhat.

A városvezetés most a fiatalabb generációkat szeretné elérni és ennek érdekében készek olyasmire, ami példátlan lehet az ország eddigi történetében. A 6500 lakosú város idén azt a célt tűzte ki, hogy összesen 1 millió turistát vonzanak be hoteljeikbe, ám ehhez olyan programok kellenének, amiért hajlandó legyen megmozdulni több százezer fiatal.

King Abdullah Economic City Forrás: AFP/Omar Salem

Dubai megmutatta, hogy a turizmusból is komoly bevételeket lehet termelni a Perzsa-öböl környékén is, azonban a vallásilag jóval konzervatívabb Szaúd-Arábiának nehezebb dolga lesz arról meggyőzni a szórakozni vágyó turistákat, hogy mindenképpen érdemes ellátogatni a sivatagi királyságba.

Tamer Hosny, egyiptomi énekes meghívása volt az első egyértelmű lépés afelé, hogy Szaúd-Arábia megmutassa a világnak: a reformokat követően tényleg pozitív változások indultak el. Fahd al-Rasheed, egy másik szuper város, az Emaar Economic City vezetője elmondta, céljuk az, hogy az embereknek színes programokat szervezzenek és ezáltal csábítsanak minél több látogatót a városba.

Ennek nyomán pedig egyre vonzóbb lesz a település, valamint egyre többen szeretnének majd a városban élni, hiszen a turizmus beindulásával párhuzamosan új munkahelyek jönnek létre.

A King Abdullah Economic City tervei Forrás: AFP/Omar Salem

A fiatalok megszólításának remek ötlete az is, hogy a nyáron koncertet ad KAEC-ben a világ egyik legismertebb lemezlovasa, Armin Van Buuren. Ez lesz az első alkalom, hogy egy DJ felléphet a konzervatív államban. Bizonyos szabályok azonban továbbra is érvényben maradnak, így elég érdekes lesz majd a lemezlovas szettje, mivel a koncert közönség nem táncolhat, nem mozoghat ritmusosan a zenére és konzervatív öltözetben kell megjelenniük.

Emellett a reformoknak köszönhetően 35 év után végre moziba is mehetnek majd a szaúdiak. Az AMC Entertainment öt év alatt 40 mozit készül nyitni Szaúd-Arábiában, ráadásul férfiak és nők egyaránt bemehetnek majd a vetítésekre. Az első film pedig amit megnézhetnek hamarosan az a Marvel adaptáció, a Fekete Párduc lesz.