Szakértők a kedvezményes lakásépítési áfa fenntartását javasolják

kínai gazdasági fejlődés, építkezések, Peking
View of the permanent headquarters of Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) under construction in Beijing, China, 26 December 2017. The permanent headquarters of Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) was located in the north of Beijing, between the Olympic Forest Park and the iconic Bird's Nest Stadium, with construction expected to be completed by the end of 2019. The AIIB is a not-for-profit bank initiated by China and supported by a wide range of countries and regions. With authorized capital of 100 billion U.S. dollars, it aims to provide financing for infrastructure improvement in Asia.
Vágólapra másolva!
A kedvezményes, 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) fenntartása szükséges a bővülő lakásépítési teljesítmény folytatódásához vélik szakértők, akik a tavalyi, rekord nagyságú lakásépítési számot értékelték.
Vágólapra másolva!

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője idén és jövőre jelentős lakásátadási hullámra számít, de úgy látja,

szükséges lenne a kedvezményes lakásáfa határidejének meghosszabbítása, mert 2019 végére tetőzhetnek a lakásátadások,

2020-tól pedig jelentősen visszaeshetnek. A bizonytalanságot tükrözi, hogy tavaly az utolsó negyedévben már megtorpant az építési engedélyek számának növekedése - mutatott rá.

A kedvezményes lakásépítési áfa fenntartását javasolják szakértők Forrás: AFP/Imaginechina/Pan Zhiwang

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület projektvezetője, Párdi Zsófia is sürgetőnek nevezte a kedvezményes áfa határidő-meghosszabbításának bejelentését, vagy más, azzal egyenértékű megoldás bevezetését. Egy nagyobb beruházási projekt átfutási ideje legalább másfél év, így ahhoz, hogy ne torpanjon meg a lakásépítések üteme, minél előbb tájékoztatást kellene kapnia az ágazatnak a 2020-ban életbe lépő szabályozási környezetről - jelezte.

Az OTP Ingatlanpont elemzése szerint is kitart a lakásépítési lendület 2019-ig, de ha 2020-tól újra 27 százalékra emelkedik az új lakások áfája, az további áremelkedést generál.