Egyre többen halnak meg az utakon az okostelefonok miatt

telefonozás vezetés közben, telefon, autó
This photo taken on July 21, 2017 shows Ankur Bhatia (R), head of marketing at Mahindra Electric Mobility, checking his mobile while driving Mahindra's electric car "e2o Plus" in New Delhi. India will roll out nearly 100,000 battery-powered buses and autorickshaws onto its sulpherous, clogged city streets in coming weeks to set it on the road to make new vehicle sales all-electric by 2030. India, one of the world's most polluted nations, has one of the most ambitious plans to kick its fossil fuel addiction. Analysts say the target is "daunting". / AFP PHOTO / Prakash SINGH / TO GO WITH: India-automobile-pollution-technology, FOCUS by Megha BAHREE
Vágólapra másolva!
A mobiltelefonok ugrásszerű megjelenése miatt a közúti balesetek száma is megnőtt. Akkor a megelőzésre rengeteg energiát fordítottak az országok, azonban az okostelefonok felbukkanásával a helyzet csak rosszabb lett. Ezt erősíti meg egy indiai kutatás.
Vágólapra másolva!

Korábban terjedelmes cikkbe számoltunk be arról, hogy az okostelefonok miatt megugrott a halálos közúti balesetek száma az Egyesült Államokban. Ez azok ellenére így van, hogy nincs egységes statisztika erre, csak a figyelemelterelődés okozta eseteket vezetik.

Régen „csak” egy kezüket használták az emberek vezetés közben a telefonos beszélgetéshez, de ez csak romlott az érintőképernyős készülékek miatt,

hiszen így sokkal több időre terelődik el a figyelem az útról,

sőt sok esetben két kézzel gépelnek a sofőrök.

Indiában rendkívül veszélyes a közlekedés Forrás: MTI/EPA/Haris Tjagi

A jelenség nem csak az Egyesült Államokban okoz gondot, a világ közlekedési szempontból egyik legveszélyesebb országában, Indiában is hatalmas baj a vezetés közbeni mobilozás.

Indiában olyan rossz a helyzet, hogy

minden órában 17-en halnak meg az utakon.

Most egy kutatás mutatott rá arra, hogy még a szegénynek számító Indiában is hányan nyomkodják a telefonjukat valamilyen jármű sofőrjeként.

A Samsung kutatása szerint a 45 év alatti indiaiak 30 százaléka szokott néha vagy annál gyakrabban üzenetet küldeni motorozás közben. Az 55 év feletti korosztály óvatosabb, ötből négyen inkább teljesen a vezetésre figyelnek.

Az okostelefon miatt nőtt a balesetek száma Forrás: AFP/Prakash Singh

A gépkocsivezetők még ennél is felelőtlenebbek,

de az igazi problémát mégiscsak a motorosok jelentik.

A 15 és 25 közötti korosztály jelentős hányada automatikusan felveszi a telefont, de számít az is, hogy valaki munkahelyi vagy családi hívást kap.

Ebből a szempontból a nők óvatosabbak, míg a férfiak 14 százaléka mindig válaszol, addig a nőknek csak a nyolc százaléka állítja ezt.

A gyalogosok is hibásak

A Samsung felmérése szerint a gyalogosok is hibásak, ugyanis az út mellett sétálók 64 százaléka ugyancsak rendszeresen felveszi a telefont.

Ez azért különösen érdekes, mert hivatalosan

Indiában halnak meg legtöbben szelfizés közben.

Az indiai fiú videóra vette, ahogy egy vonat elsodorja Forrás: Twitter

A kutatásban résztvevők többsége szerint nagy probléma, hogy úgy próbálnak gyerekek átjutni az úton, hogy közben mobiloznak.