Megtagadhatja-e a munkavállaló a túlórát?

Farmerkészítés , Kína
XINTANG, CHINA - FEBRUARY 10: A worker sews blue jeans in Yilin textile factory on February 10, 2012 in Dongguan, Guangdong province, China. The town of Xintang, nicknamed "the denim jeans center of the world, claims to produce 60% of the world global output of jeans. (Photo by Lucas Schifres/Getty images)
Vágólapra másolva!
Egy hónapban mennyi kötelező túlórát rendelhet el egy cég? Akinek betegség miatt üzemorvos tiltja a túlórázást, de a cégnél ezt nem akarják figyelembe venni, megtagadhatja-e a túlórát, főleg ha fél, hogy fegyelmit kap vagy elveszíti az állását.
Vágólapra másolva!

Az első és legfontosabb, hogy a munkavállaló csatlakozzon egy szakszervezethez ilyen esetben, mivel szüksége van a segítségükre, kezdi válaszát Kéri Ádám munkajogi szakértő a Hrportál.hu-n.

Ezen túlmenően a munkáltató naptári évenként 250 óra rendkívüli munkavégzést rendelhet el. Ez kollektív szerződésben 300 órára emelhető, amennyiben a munkavállaló munkahelyén van kollektív szerződés.

illusztráció Forrás: Getty Images/Lucas Schifres

A rendkívüli munkavégzés elrendelésekor a munkáltató figyelembe kell, hogy vegye a munkavállaló személyes körülményeit is. Azt bizonyítani ugyanakkor, hogy ezt nem tette meg, nehéz.

Ezért ebben a kérdésben is célszerű a szakszervezet megkeresése.

Másik lehetőségként a munkavállaló fordulhat a Jogpontok Hálózathoz is, mely ingyenes jogi segítséget nyújt, illetve a munkaügyi dokumentációját is átnézik.