Mi befolyásolja a német ingatlanpiacot?

okos irodaház, The Edge, Amszterdam
Vágólapra másolva!
Az iparági szakértői szerint a német ingatlanpiac befektetői szegmense 2007 óta a legjobb évét nyújtotta, azonban a következő tizenkét hónapban a tranzakciós volumen enyhén csökkenhet. Egyrészt a piac telítődött, másrészt az elért árszínvonal már nem nyújt akkora befektetési hozamot, mint korábban.
Vágólapra másolva!

A Savills Immobilien Beratungs cég szerint az árak annyira megemelkedtek idén, hogy a tulajdonosok inkább eladták ingatlanjaikat, hogy profitot szerezzenek – ezzel egyidőben pedig a kockázatkerülő befektetők is vásárolni kezdtek. A cég idén rekord tranzakciót, majdnem 60 milliárd eurót könyvelt el, ugyanakkor jövőre, már csak 50 milliárd értékű tranzakcióra számítanak.

– nyilatkozta Matthias Leube, a Colliers International Deutschland ingatlancég vezérigazgatója.

Illusztráció Forrás: Wikimedia Commons

A többi ingatlanpiaci megfigyelő becslése is hasonló. A német Pfandbrief bankok piackutatója a VDP-Research szerint a harmadik negyedévben egyedül az irodai ingatlanok árai 9,5 százalékkal nőttek az előző év azonos negyedévéhez képest.

Jól példázza ezt a Tower 185 Frankfurtban, aminek 775 millió eurós értékesítése a közelmúltban zárult le.

A felhőkarcoló négy év alatt mintegy 50 százalékos emelkedést ért el, az ilyen erős növekedés pedig nem egyedülálló eset

– fejtette ki Franz Eilers a VDP-Research vezetője.

Ráadásul a Tower 185 az év legnagyobb tranzakciókat összegyűjtő német ingatlanpiaci elemzés – amit a BNP Paribas Real Estate állított össze a Bloomberg kérésére – csupán a harmadik helyet foglalja el.

Illusztráció Forrás: Photononstop/Eurasia Press

Két tényező befolyásolhatja a német ingatlanpiacot a megfigyelők szerint: a külföldi befektetők, és a Brexit hatása.

"Különösen a japán befektetők keresik előszeretettel a német ingatlanokat, mivel a múltban inkább az Egyesült Királyságra és az Egyesült Államokra összpontosítottak. Frankfurtban pedig már látható a Brexit hatása" – nyilatkozta Leube.