Kedvező fordulat a béren kívüli juttatásoknál

Öngondoskodás – Jobban teszed, ha időben felkészülsz a jövőre család
Vágólapra másolva!
Minden munkáltatót és munkavállalót érinthet egy új, adócsökkentést eredményező szabály. A pénztári megtakarításokat is magában foglaló egyes béren kívüli juttatások adóterhelése 40,71 százalékra csökken 2018-ban. Így a munkáltatók közel három százalékkal alacsonyabb adó mellett támogathatják a munkáltatók pénztári tagságát az öngondoskodási piac pedig lendületet kaphat.
Vágólapra másolva!

Új szabályok vonatkoznak jövőre a béren kívüli juttatásokra, azon belül többek között az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári tagsághoz adható munkáltatói támogatásokra is. A lépés eredményeként ugyanis

a munkáltatók az idei közel 44 százalékos adókulcs helyett 40,71 százalékos terhelés mellett támogathatják

a pénztári megoldásokkal takarékoskodó munkavállalóik pénztári tagságát.

Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke szerint

az adócsökkentés kedvező lépés mind a munkavállalók, mind a munkáltatók szempontjából.

Elsősorban azért kiemelt fontosságú ez a változás, mert az idén a munkáltatók - főleg az egészségpénztárak kapcsán - a korábbi években megszokottnál visszafogottabban járultak hozzá a munkavállalók megtakarításaihoz, jövőre azonban fordulhat a kocka az alacsonyabb adóterhelés miatt.

Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke Fotó: Béres Attila

Az ÖPOSZ felmérése szerint a béren kívüli juttatások egyébként is szerepet játszanak a munkaerő megtartásában, ez pedig most, amikor számos ágazat küzd egyre súlyosabb munkaerőhiánnyal, különösen fontos tényező. A kutatás végeredménye azt mutatja, hogy összesítve a munkáltatók 61 százaléka, ezen belül a nagyvállalatok háromnegyede szerint a béren kívüli juttatások segíthetnek a dolgozók megtartásában vagy toborzásában.

Az ÖPOSZ szakértői úgy látják, hogy az öngondoskodás egyik legjobb alternatíváját jelentő pénztári megoldások térnyerésében a jövő évi adócsökkentés is szerepet játszhat.

Egyre többen takarékoskodnak ugyanis egyénileg is, kihasználva a 20%, akár 150 ezer forintos adókedvezmény

nagyon vonzó lehetőségét, főleg év végén fokozva a gyűjtést.

De a munkáltatói támogatásokkal sok olyan munkavállaló is megkezdheti vagy tovább folyatathatja az egészségmegőrzést célzó és a biztos időskori anyagi hátteret megalapozó takarékoskodást a pénztárakon keresztül, akik eddig ezt esetleg anyagi okokból nem tehették meg.