Nőttek a fegyvergyártó cégek bevételei

Moszul
Nőtt a katonai célú fegyverértékesítés forgalma tavaly (illusztráció)
Vágólapra másolva!
Öt év után újra nőtt a fegyvervásárlásra fordított pénz mennyisége 2016-ban – jelentette a svéd székhelyű kutatóintézet, a Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). A legjobban az Egyesült Államokban nőttek a vásárlások, a világ legnagyobb fegyvergyártója pedig a tizedével kaszált többet, mint a megelőző évben – írja a jelentés alapján a CNBC.
Vágólapra másolva!

A világ 100 legnagyobb fegyvergyártó, illetve -kereskedő vállalata összesen közel 375 milliárd dolláros forgalmat produkált tavaly. A közel 100 ezer milliárd forintnak megfelelő összeg a magyar GDP mintegy háromszorosa, és majdnem 2 százalékos növekedést jelent a 2015-ös értékhez képest.

Megérte az Egyesült Államokban fegyvert árulni

A SIPRI 2002 óta készíti el jelentését a világ 100 meghatározó fegyveripari cégének teljesítményéről. A fegyvereladások volumene 38 százalékkal nőtt a 15 évvel korábbi mértékhez képest. A SIPRI meghatározásában

a fegyverértékesítés termékek és szolgáltatások értékesítését jelenti katonai célú felhasználásra, beleértve az export és import forgalmat is.

Nőtt a katonai célú fegyverértékesítés forgalma tavaly (illusztráció) Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

A jelentés kitér arra, hogy az ágazat egyik legdinamikusabb fejlődése az Egyesült Államokban figyelhető meg. A toplistán szereplő amerikai cégek külön vizsgált forgalomnövekedése 4 százalék volt 2016-ban, ami önmagában a teljes forgalom jelentős részét, 217 milliárd dollárt jelent.

A világ legnagyobb fegyveripari cége, a Lockheed Martin, önmagában mintegy 11 százalékos forgalombővülést produkált,

és ez egyedül több mint a fele a hasonló profilú amerikai cégek tavalyi teljesítménynövekedésének.

A Lockheed Martin eredményéhez hozzájárult a Sikorsky helikoptergyártó felvásárlása, valamit az F-35-ös harci repülő iránti vásárlói érdeklődés.

Nem mindenhol örülnek

A fegyverkereskedelem mértékének globális növekedése országonként eltérő mértéket, sőt, van, ahol csökkenést mutat. Az idén egyre fenyegetőbben fellépő Észak-Korea szomszédja, Dél-Korea, 20 százalékkal többet hagyott saját fegyvergyártó vállalatainál, mint tavaly. Ugyanakkor az ország mind több fegyvert exportál.

Eltérő mértékben vették ki részüket a növekedésből az egyes országok vállalatai (illusztráció) Forrás: AFP/Armend Nimani

Vannak vállalatok, amelyeknek viszont csökkentek az eladásai.

Ausztrál, izraeli, japán, szingapúri, ukrán és lengyel cégek összesített forgalma 1,2 százalékkal csökkent 2015-höz képest. Ezen a csoporton belül a japán visszaesés (6,4 százalék) meghatározó. A legnagyobb japán fegyvergyártók (a Mitsubishi és a Kawasaki nehézipari részlegei, illetve leányvállalatai) értékesítési eredményei ugyanis nagymértékben csökkentek a korábbi évhez képest.

A Lockheed Martint a Boeing, Raytheon, a BAE System és a Northrop Grumman követi a legnagyobb fegyvergyártó és értékesítő vállalatok rangsorában tavaly.