Mindenki megkapja a pályázati pénzt hűtő- és mosógépcserére

Ezért válaszd a drágábbat! - Energiahatékonysági kisokos otthon mosógép
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) májusban hirdette meg a háztartási nagygépek cseréjére vonatkozó pályázatát. Ennek keretén belül új, állami támogatással energiatakarékos hűtőket, fagyasztókat és mosógépeket lehetett vásárolni. Mivel a keretösszeget négyszeresére emelte a minisztérium, így minden sikeres pályázó megkapja a támogatást.
Vágólapra másolva!

Az NFM 2,6 milliárd forintra emeli a háztartási nagygépek energia-megtakarítást eredményező cseréjére májusban meghirdetett program keretösszegét.

Eredetileg a keret 600 millió forintos volt.

A lépés azt jelenti, hogy

minden sikeres pályázó megkapja a 25-45 ezer forint közötti támogatást

az energiahatékony hűtő- vagy fagyasztókészülékek, mosó- és szárítógépek beszerzéséhez.

Mosó- és szárítógépek cseréjére is lehetett pályázni Forrás: Thinkstock

A minisztérium közleményéből kiderül, hogy a pályázatok elbírálása a végéhez közeledik, várhatóan karácsonyig lezárul, a döntésről minden pályázó e-mailes értesítést kap.

- írja Szabó Zsolt, a tárca fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára.

Az államtitkár az Otthon melege program másik két, párhuzamosan zajló alprogramja kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy ha a támogatói okirattal rendelkező pályázó a beruházást már elvégezte, és most benyújtja a kiírásnak megfelelő, hiánytalan elszámolását,

akkor az elnyert támogatást még idén kifizetik neki.

A 2017-ben a fűtési rendszerek korszerűsítésére és a gázkonvektorok cseréjére elindított alprogramokra összesen mintegy 5 ezer pályázat érkezett.

A megtakarítás éves összege korszerű gázkonvektor beszerzése esetén csaknem 50 ezer forint lehet,

egy kazáncserével pedig elérheti a 100 ezer forintot.

Gázkonvektor cseréjére is lehet pályázni Forrás: MTI/Varga György

A kormány a családok megerősítése, kiadásaik csökkentése érdekében vissza nem térítendő és visszatérítendő támogatásokkal is segíti a lakóépületek energetikai korszerűsítését. A 2014 őszén hazai költségvetési forrásból útjára indított Otthon melege program eddig

több mint 180 ezer háztartás fejlesztéseihez járult hozzá több mint 27 milliárd forint összértékben.