Négy szokatlan befektetés, amivel egy vagyont lehet keresni

Lego Millennium Falcon
53488200 - szczecin, poland - februar 27, 2016: star wars millennium falcon starship, made by lego blocks. lego is a popular line of construction toys popular with kids and collectors worldwide.
Vágólapra másolva!
Jó hozamot biztosító, vagy biztonságos megtakarítási lehetőségeket mindenki ismer: ott van például a bankbetét, a különféle értékpapírok, az ingatlan vagy az arany. Vannak azonban egészen más típusú befektetések is: olyanok, amelyekről még az sem feltétlenül jut eszébe az embernek, hogy pénzt lehet vele keresni.
Vágólapra másolva!

Vásároljon értéktelen valutát

Melyik befektetéssel lehetett a legtöbb pénzt keresni az elmúlt nyolc évben? Talán a Facebook részvényeivel, esetleg londoni ingatlanokkal, netán a Bitcoin nevű kriptovalutával? Egyikkel sem, hanem a dollárral! Méghozzá egy ilyen fura címletűvel:

100 000 000 000 000.

Ez egy százezer milliárdos (azaz 100 billiós) bankjegy, mégsem volt elég egy kiló kenyérre sem. Ez persze nem az amerikai valuta, hanem egy zimbabwei dolláros papírpénz, ami hiperinfláció idején, 2009-ben került forgalomba, és mindössze néhány hónapig használták.

A zimbabwei százbilliós Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jürgen Bätz

A külföldiek viszont annyira mókásnak találták a 100 billiós bankjegyet, hogy az eBayen elkezdték vásárolni az egyébként teljesen értéktelen papírpénzt. Így tett 2010 környékén az Új-Zélandon élő John Wolstencroft is, aki darabonként 1,5 fontot adott egy bankjegyért - írja a Vienna Life.

Évekig nem is csinált semmit a pénzzel, mígnem a 12 éves fia kiszúrta,

hogy a pénz darabjáért már 40 fontot kértek az eBayen,

azaz a korábbi vételár közel harmincszorosát – manapság pedig már 50 fontért hirdetik a bankjegyet.

Aki marihuánával kereskedett, jól járt

2016-ban a legjobban teljesítő alap a 200 millió dollárt (mintegy 52 milliárd forintot) kezelő ausztrál Tribeca Global Natural Resources Fund volt. Ez a tavalyi, 145 százalékos hozamát többek között úgy érte el, hogy orvosi célokra használt – tehát legálisan eladott – marihuána termesztésével foglalkozó észak-amerikai cégekbe fektetett.

Illusztráció Forrás: Origo

A kannabisz használata ugyanis orvosi célokra az amerikai államok több mint felében engedélyezett. Az iparágnak tehát már a legálisan működő része is igen komoly üzlet: 2016-ban az ültetvények 6,7 milliárd dolláros bevételt hoztak az Egyesült Államoknak, de 10 éven belül ez a szám akár az 50 milliárdot is elérheti.

A Lego is remek üzlet

Egy új Lego a legtöbb gyerek számára igazi kincs, de azt talán kevesen gondolják, hogy az építőjáték a felnőtteknek még nagyobb értéket képviselhet. Az elmúlt években kisebb vagyonokat lehetett keresni bizonyos Legókkal, amelyek értéke a kétezres évek óta hihetetlen mértékben emelkedett.

Az Ezeréves Sólyom Forrás: 123RF

A Csillagok Háborújából ismert, 2007-es kiadású Ezeréves Sólyom űrhajó

eredeti ára például 342 angol font volt, ma ez 2700 fontba, azaz csaknem egymillió forintba kerül,

az árnövekedés tehát közel nyolcszoros.

Azonban van olyan szett is, amely most huszonháromszor annyit ér, mint 10 éve.

Egy befektetés, ami ma a hatszázszorosát éri

Bizonyos karórák igen magas áron kelnek el, és értékük néhány éven belül két-háromszorosára is nőhet. Hogy ez mennyire igaz, azt az Antiques Roadshow című amerikai televíziós műsorban feltűnt idős úr példája is mutatja, aki 55 éve vett egy Rolex GMT-Master órát. Egészen az idei évig kellett várnia, hogy megtudja: ez volt élete legjobb befektetése.

Illusztráció Forrás: Phillips

A férfi az 1960-as években Németországban állomásozott katonaként, és leszerelése előtt az őrmestere javaslatára vette meg a Rolexet, amelyről addig nem is hallott. A díszdobozos óra ára akkoriban 120 dollár volt, ami több mint 1 havi fizetése volt a katonának.

A tulajdonos nemcsak az órát, de annak dobozát és papírjait is megőrizte, ami jelentősen növeli az amúgy is ritkaságnak számító óra értékét.

Éppen ezért az idős katona igen komoly összegre, 1500 dollárra taksálta a különleges időmérő jelenlegi értékét.

A műsorba meghívott szakértő szavai hallatán azonban nagyon megdöbbent. Az óra mai értéke ugyanis 65-75 ezer amerikai dollár, vagyis 18 millió forint körül mozog.