Korszakváltáshoz ér január elsején a szódatörténet

szóda szódásüveg 1970
Vágólapra másolva!
Január elsején megszűnik a visszaváltható patronok kora, és ezzel lezárul egy korszak a magyarországi szódatörténelemben – adott tájékoztatást a hazai patrongyártó vállalat, a Liss Kft., saját honlapján. A visszaváltható patronokat eldobhatók váltják, ezek azonban jóval drágábbak lesznek, mint az eddigiek.
Vágólapra másolva!

Jövőre várhatóan jelentősen megdrágul az otthon készített szódavíz. Így könnyen lehet, ezen túl jobban megéri a boltból hazacipelni a szénsavval dúsított vizet, mint a szifonnal lefolytatni a számos háztartásban évtizedek óta jól ismert becsavarásos varázslatot a buborékos víz előállításáért.

Új korszak kezdődik a magyarországi szódatörténelemben január elején Forrás: Fortepan/Erdei Katalin

Hatvan év után már nem gazdaságos

Egészen hihetetlen karrierje van a hagyományos szódapatronnak Magyarországon.

A betétdíjas szódapatron 57 éve, lényegében változatlan műszaki paraméterek szerint kapható Magyarországon.

Ez mindenképpen figyelemreméltó, például az évente-kétévente elavultnak kikiáltott okostelefonokhoz viszonyítva. A gyártó Liss a világ öt patrongyártó cégének egyike, de a gazdaságossági szempontokat nekik is szem előtt kell tartaniuk.

Könnyen lehet, a házi szóda pártatlan technológiai karrierjének hamarosan végképp leáldozik. Míg néhány évtizede évente 300 millió patron kelt el, addig az utóbbi évekre ez a szám 10 millió darabra csökkent. Ez persze még így is háztartások tízezreit jelenti országszerte. Azonban hiába a fogyasztói kitartás, a gyártónak ennyi év után most váltania kell.

A jelenlegi értékesítési adatok mellett ugyanis nem gazdaságos az eldobható patronok forgalmazása.

Olcsóbb lesz készen megvenni a szénsavval dúsított bolti ásványvizeket, igaz, ezeket haza is kell vinni a boltból Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Jelenleg a tízdarabos doboz ára a vásárlás helyétől függően 300 és 400 forint között mozog. Jövőre 1000-1200 forint közé emelkedhet az ára, és eldobható lesz, nem visszaváltható.

Így 1 liter házi szóda előállítási költsége nagyjából 90-100 forintra emelkedik,

ami akár 50 százalékkal meghaladhatja az olcsóbb, bolti buborékos vizek literenkénti árát. A patronos szódát kedvelőknek tehát fel kell arra készülniük, hogy jövőre a boltban kell megvásárolni és hazavinniük a vizeket, és a kiürült műanyag palackokat pedig – lehetőség szerint – szelektív hulladékgyűjtőben kell elhelyezniük.

Felkészül: a habpatron

A szódapatronosok után, a habpatront használóknak is fel kell készülniük a változásra. Az új kiszerelésben tíz darab fog helyet kapni azokból egy dobozban, az áruk pedig várhatóan azonos lesz a szódapatronok új árával. Az új típusú patronok egy, a szifonfejben elhelyezkedő tömítőgyűrű cseréjével kompatibilissé tehetők a készülékhez, ezeket a gyártó az új dobozban mellékelni fogja a bevezetést követő néhány héten át.

A habpatronok is cserélődnek jövőre Forrás: Origo

A gyártó felhívja a fogyasztók és a vásárlók figyelmét, hogy a jelenlegi csererendszerű patronokat 2018. március 31-ig minden értékesítőhelyen visszavásárolják,

forgalomba viszont már nem kerülnek január 1-től kezdődően.

A gyártó az új patronokat magasabb gáztöltettel és hosszabb minőség-megőrzési idővel kínálja.