Így hatnak a királyi esküvők a brit gazdaságra

Katalin hercegné Vilmos herceg
Britain's Prince William and his wife Kate, Duchess of Cambridge, come out of Westminster Abbey in London, after their wedding service, on April 29, 2011. AFP PHOTO / CARL DE SOUZA / AFP / CARL DE SOUZA
Vágólapra másolva!
Jövő tavasszal összeházasodik Harry herceg és jegyese, Meghan Markle. Az eseményre biztosan tömegek lesznek kíváncsiak a helyszínen és a tévék előtt is, de vajon milyen hatással lesz a ceremónia a gazdaságra? Ehhez ad jó támpontot Vilmos herceg 2011-es esküvője, ahol egészen meglepő módon a gazdasági növekedés lassulni kezdett, pedig az okok elég észszerűek.
Vágólapra másolva!

Ha az embereket megkérdeznénk, hogy milyen hatással van egy királyi esküvő a brit gazdaságra, akkor vélhetően azt mondanák, hogy élénkíti azt.

Azonban a Financial Times most utánajárt, hogy van-e bármiféle kimutatható előnye az esküvőnek.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Harry herceg tavasszal megnősül, miután megkérte barátnője, Meghan Markle kezét.

Harry herceg és jegyese, Meghan Markle Forrás: Northfoto

A gazdasági lap kutatásából kiderül, hogy a királyi lakodalmaknak alig van gazdaságélénkítő hatása, sőt 2011-ben

Vilmos herceg és Katalin hercegné ceremóniája után rosszabbul teljesített a brit gazdaság.

Míg 2011 első negyedévében Nagy-Britannia GDP-je 2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, addig az esküvőt is tartalmazó második negyedévben

már csak 1,3 százalékos volt a gazdasági növekedés.

Ennek oka nagyon egyszerű. Az áprilisi esküvő péntekre esett, emiatt eleve eggyel több munkaszüneti nap volt, mint amúgy szokott lenni. Mivel azonban gyakran a húsvét is erre a hónapra esik, és az Early May Day munkaszüneti nap is közel volt (május 1.), így sok brit úgy gondolkodott,

hogy nincs alkalmasabb időpont a nyaralásra, mint ez az időszak.

Vilmos herceg és felesége, Katalin hercegné Forrás: AFP/Carl De Souza

Emiatt ugyan a belföldi turizmus is nőtt, de sokan külföldre repültek. Így nemcsak a munkaszüneti napok lassították a GDP-t, hanem a szabadságon lévő, a „termelésből" kieső britek is, akik közül többen az országon kívül költötték el pénzüket.

Emellett a brit statisztikai hivatal közlése szerint 2011 áprilisában

  • a szolgáltató ágazatok 1,2 százalékkal,
  • az ipari termelés 1,6 százalékkal, míg
  • a feldolgozóipar 1,4 százalékkal

esett vissza 2011. márciusához viszonyítva.

Egyetlen ágazat volt, amely növekedett, a kiskereskedelmi forgalom 2 százalékkal bővült, köszönhetően a magasabb élelmiszer-eladásoknak.

Nőtt a fogyasztás Nagy-Britanniában Forrás: AFP/Mustafa Ozer

Jó hír azonban a brit gazdaságnak, hogy

Harry herceg esküvője előre láthatóan nem lesz munkaszüneti nap, így nem esik ki egy napnyi termelés.

Egyelőre a pontos dátum nem ismert, csak az biztos, hogy májusban lesz a Windsori kastélyban, így a fent említett hatások akkor érvényesülhetnek, ha az esküvő közel esik az alábbi két munkaszüneti naphoz:

  • Május 7. (hétfő) - Early May Bank Day
  • Május 28. (hétfő) - Spring Bank Holiday

Természetesen ez alkalommal is van kivétel, Károly herceg és Lady Diana esküvője megdobta a turizmust, hiszen annyi külföldi volt kíváncsi az eseményre, hogy az jótékony hatással volt a gazdaságra,

sőt egyenesen a recesszióból rántotta ki azt 1981-ben.

Diana hercegné és Károly herceg Forrás: Origo

Bár a királyi szertartás ugyan áprilisban rosszul hathat a gazdaságra, de nem szabad elfelejteni, hogy Nagy-Britannia rengeteg pénzt köszönhet az uralkodóháznak.

Korábban arról számoltunk be, hogy évente 1,77 milliárd font pluszbevételt jelent az országnak II. Erzsébet, míg a kiadási oldalon csak 292 millió fontba kerül a királyi család.