Sztrájkolnak az Amazon olaszországi dolgozói Fekete Pénteken

Amazon expanding in Eastern Europe ARCHITECTURE BUILDING Economie ECONOMY Employment INTERNET Poland Tech TECHNOLOGY Werk Work amazon CLOUD COMMERCE computing data digital ecommerce gdansk LOGO polish SQUARE FORMAT
Amazon, the US e-commerce and cloud computing giant is said to hire 1,000 people in Poland. The company already hires almost 5,000 people in Poland and has service centers in Gdansk, Wroclaw and Poznan ON 14 April 2016. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Emberségesebb munkafeltételeket és jobb bérezést követelnek maguknak az Amazon internetes kereskedelmi vállalat olaszországi dolgozói, akik a Fekete Péntek napjára 24 órás sztrájkot hirdettek, megbénítva az akciós vásárlási nap rendeléseit.
Vágólapra másolva!

Az Emilia-Romagna tartományban, Piacenza városa közelében található Amazon-elosztóközpont a legnagyobb olaszországi létesítménye a vállalatnak,

mintegy 4000 dolgozója tart munkabeszüntetést a november 25-i reggeli turnus kezdetéig.

A cég európai központjában ezerhatszázan dolgoznak.

A sztrájkot a területi szolgáltatási és kereskedelmi munkavállalók szakszervezetei hirdették meg emberségesebb munkakörülményeket és jobb bérfeltételeket követelve a szerintük kizsákmányolt dolgozóknak.

Illusztráció Forrás: Getty Images/Kevork Djansezian

– nyilatkozta Francesca Benedetti a Fisascat Cisl ágazati szakszervezet képviselője.

Hangsúlyozta, hogy az Amazon Italia központjában a dolgozók átlagban három évet "bírnak ki hatalmas fizikai erőfeszítéssel". A szakszervezeti képviselő szerint gyakori az egy hónapon át szünet nélküli éjszakai turnusban végzett munka is.

– tette hozzá Gianluca Zilocchi, a Piacenza CGIL titkára.

Illusztráció Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Az Amazon közleményben hangsúlyozta, hogy dolgozói bérezése magasan kiemelkedik a logisztikai ágazatban.

A vállalat kiemelte, hogy figyelmet szentel a társadalmi felekkel való párbeszédnek, és bátorítja dolgozóit a párbeszédre a problémák megoldására.

Az Olaszországba néhány évvel ezelőtt bevezetett Fekete Péntek napján az olaszok tavaly 600 millió eurót költöttek csak internetes rendelésekre. Az idén az összeg meghaladhatja a 800 milliót. Tavaly az Amazon adatai szerint 1,1 millió rendelést adtak le Fekete Péntek alkalmával az olaszok.