Óriási probléma és milliárdos üzlet az indiai vécék hiánya

Horizontal OFFBEAT CINEMA POSTER MAN WALL AUTOMATIC PUBLIC TOILET BACK VIEW HEALTH SOCIAL ISSUES
An Indian man urinates on a wall on the roadside in front of a poster for the Hindi film "Toilet" in Hyderabad on August 12, 2017. The Bollywood film "Toilet: Ek Prem Katha" ("Toilet: A love story"), which was released on August 11, is inspired by the true-life tale of one man's battle to build toilets in his village in rural India. / AFP PHOTO / NOAH SEELAM
Vágólapra másolva!
India a Föld második legnépesebb országa, már több mint 1,3 milliárd lakosa van. A népesség ütemének növekedésével nem tudja tartani a lépést a szennyvízhálózat bővülésének üteme, ráadásul ez régebben sem volt az ország erőssége. Bár a helyzet folyamatosan javul, így is több száz millió ember szenved a vécék hiányától.
Vágólapra másolva!

Három éve indították útjára Indiában a Tiszta India programot (Swachh Bharat) az országban, amelynek célja az volt, hogy megoldja a kulturált vécézés problémáját, és ezzel visszaszorítsák az így terjedő betegségeket 2019-ig.

Azonban a program eléggé döcögősen halad,

India városlakóinak 70 százalékánál a mai napig hiányoznak a kulturált mellékhelyiségek.

India ember egy nyilvános vécében - Galériáért kattintson a képre! Forrás: AFP/Narinder Nanu

A Világbank legfrissebb felmérése szerint a lakosság 56 százaléka,

azaz 732,2 millió ember nem tudja megfelelő körülmények között elvégezni a dolgát.

Ez azt jelenti, hogy számukra a legalapvetőbb higiéniai feltételek sem állnak rendelkezésre, és akkor olyan problémákról még nem is beszéltünk, mint mondjuk a szennyvízhálózat kiépítése.

Globális viszonylatban messze India áll a legrosszabbul és a helyzet annyira súlyos, hogy a lányok azért nem járnak iskolában, mert az épületek nem rendelkeznek használható mellékhelyiséggel.

Országszerte 2,5 millió háztartásnak van mosdója és 100 ezer nyilvános vécé üzemel,

ami bár soknak tűnik, de nem szabad elfelejteni, hogy egy 1324 millió lakosú országról van szó.

A probléma azért feszítő, mert tízből egy indiai halála összefüggésbe hozható a gyenge higiéniával.

Utcán vizelő ember a Toilet című bollywoodi film plakátja előtt - Galériáért kattintson a képre! Forrás: AFP/Noah Seelam

Nyilvánvaló, hogy a kormány egymaga nem tud megbirkózni ezzel a hatalmas feladattal, így a megoldásba a magáncégeknek is érdemes beszállniuk. A közegészségügyi probléma óriási üzleti lehetőséget rejt magában,

a Toilet Board Coalition (TBC) felmérése szerint ugyanis egy 62 milliárd dolláros piacról van szó.

A TBC a szektorban dolgozó vállalatokat arra próbálja ösztönözni, hogy lépjenek valamit az ügy megoldása érdekében – írja a Quartz.

Indiai mobil vécé - Galériáért kattintson a képre! Forrás: AFP/Noah Seelam

A problémával az ENSZ is foglalkozik, amely a higiéniai gondokat is felvette a 17 pontból álló fenntartható fejlődési céljai közé.

A 6. a tiszta vízről és a köztisztaságról szól.

Ez lényegében a fenntartható vízgazdálkodás biztosítását, illetve a vízhez és közegészségügyhöz biztosított hozzáférést jelenti minden ember részére - írja az ENSZ információs szervezete.

Az ENSZ szerint világszerte 2,6 milliárd ember számára nincs megfelelő vécé, többek közt ezt a problémát kívánják orvosolni 2030-ig.

Újépítésű közvécé Indiában - Galériáért kattintson a képre! Forrás: AFP/Arun Sankar

A jótékonykodásairól híres Bill Gates alapítványa is beszállt a probléma megoldásába, és a svájci Firmenich céggel együttműködve segít a vécék telepítésében.

Ráadásul évente 3800 milliárd liternyi szennyvíz is keletkezik,

amelyből jelentős mennyiség újrahasznosítható energiát lehetne kinyerni, szerves trágya, vagy egyéb fehérjetermékek formájában.