Ennyit még soha nem fizettek egyetlen gyémántért

11 hónapig csiszolták
Vágólapra másolva!
A legnagyobb, eddig árverésre kínált gyémánt rekordáron, 28,7 millió euróért (8,9 milliárd forint) kelt el a kedd esti genfi ékszeraukción. A vétellel új világrekord született, tiszta fehér, makulátlan gyémántért soha még ennyit nem fizettek árverésen - közölte Rahul Kadakia, a Christie's szakértője. A vevőt egyelőre nem nevezték meg.
Vágólapra másolva!

A tiszta fehér, majdnem dominóméretű, 163,41 karátos, smaragdcsiszolású gyémántot, a Creation 1-et a genfi székhelyű De Grisogono luxusékszerház bocsátotta árverésre. A hatalmas ékkő egy aszimmetrikus nyakláncon függ, melynek láncát a bal oldalon 18 smaragdcsiszolású gyémánt, a jobb oldalon két sor körteformájú smaragd ékesíti. Az ékszert világ körüli bemutatóútra vitték a Christie's Magnificent Jewels című árverése előtt másfél hónappal.

Egyedülálló ékszer Forrás: christies.com

A hatalmas gyémántot egy 404 karátos, hét centiméteres nyersgyémántból csiszolták, melyet tavaly februárban fedeztek fel az angolai Lulo bányában. A 4th Fevereiro elnevezésű kő az Angolában talált legnagyobb, a világon valaha fellelt 27. legnagyobb nyers fehér gyémánt. A De Grisogono alapítója, Fawaz Gruosi vásárolta fel, Antwerpenben vizsgáltatta meg, majd New Yorkban csiszolta a mai formájára tíz specialista 11 hónap alatt.

11 hónapig csiszolták Forrás: christies.com

A Christie's árverésén elkelt a francia királyi korona egykori éke, a több mint 300 éves a Le Grand Mazarin nevű, 19,07 karátos halványrózsaszín gyémánt is, melyet XIV. Lajos kapott ajándékba 1661-ben, ezután majdnem minden francia uralkodó koronáját díszítette. A drágakőért 12,3 millió eurót (3,8 milliárd forint) fizetett a győztes licitáló, akit szintén nem neveztek meg.

A Le Grand Mazarin Forrás: christies.com

A keddi volt a második alkalom, hogy a Le Grand Mazarinre licitálni lehetett. Először 130 éve, 1887-ben árverezték el más francia koronaékszerekkel együtt, miután III. Napóleon és felesége a birodalom összeomlása után, 1871-ben Angliába menekült, ékszereiket maguk után hagyva. A Le Grand Mazarin nyersanyagát az indiai Golkonda bányában fedezték fel, ahonnan olyan világhírű drágakövek származnak, mint a Koh-i-noor.