Piramisjátékoktól óvja a befektetőket az MNB

Vágólapra másolva!
A befektetők sokszor nem néznek utána, hogy a sok haszon, amellyel kecsegtetik őket miből származik - figyelmeztetett Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője az M1 aktuális csatorna délelőtti műsorában.
Vágólapra másolva!

Akkor lehet gyanakodni piramisjátékra vagy úgynevezett hólabda effektusra, ha az adott befektetési ajánlat mögött

nem létezik valós gazdasági teljesítmény, az alul lévők által beadott jutalékból fizetnek ki másokat - fejtette ki a szóvivő.

A befektetőket csalogató rendezvényeket többnyire elit helyeken, szállodákban, bevásárlóközpontokban tartják, tudományos szakkifejezések használatával, ismert részvényekre való hivatkozással és befektetési gurunak beállított előadók meghívásával próbálják az érdeklődők bizalmát megnyerni - magyarázta a felügyeleti szóvivő, aki azt is megerősítette:

az MNB szakemberei valóban eljárnak ilyen befektetői tájékoztatókra.

Binder István a műsorban elmondta, hogy az MNB korábban az Atlantic GAM és a vele együttműködő hálózatépítő cég ügyében tett büntető feljelentést, továbbá a one coin nevű, állítólagos virtuális valuta ügyében is együttműködik a hatóságokkal.

Az MNB alapvetően a jogosulatlan pénzügyi szolgáltatók beazonosítására törekszik,

menet közben azonban előfordul, hogy bűncselekménygyanús esetekkel találkozik, ilyenkor a nyomozó hatóságokhoz fordulnak - hangsúlyozta többször a szóvivő.