Csődbe ment a dél-amerikai ország

2017.11.14. 16:48

Venezula óriási bajban van, hiszen több hitelminősítő is részleges csőd besorolásba tette a dél-amerikai országot. A befektetőkkel való tárgyalások eddig semmilyen eredményt nem hoztak, leszámítva azt, hogy a tárgyaló feleket apró ajándékkal várták a venezuelaiak.

A Standard & Poor's (S&P) hitelminősítő hétfő este elsőként minősítette csődkategóriába Venezuelát, egész pontosan annak hosszú távú devizaadósságát.

A döntést azért hozta meg a szervezet, mert az ország két esetben sem tett eleget a fizetési kötelezettségnek.

Ráadásul úgy tűnik, hogy a caracasi nemzetközi befektetőkkel folytatott tárgyaláson nem sikerült az üzleti partnereket meggyőzni arról, hogy az ország miképp szabadul ki a 60 milliárd dolláros adósságcsapdából - írja a Financial Times.

Nicolas Maduro miniszterelnök ebben a hónapban megnyugtatta a befektetőket, hogy az ország törekszik az adósságokat újrastrukturálni, de - vélhetően az USA szankciói miatt - ezek csak ígéretek maradtak.

Nicolas Maduro, Venezula miniszterelnökeForrás: AFP/Leo Ramirez

Az S&P szerint Venezuela nem fizetett ki 200 millió dollárt a 2019-es és 2024-es lejáratú kötvények után.

A késés hétfőn átlépte a 30 napos türelmi időt, így az már részleges csődnek minősül.

Így a „CC" minősítésű kötvényeket „D" kategóriába minősítette le a Standard & Poor's.

További pesszimizmusra adhat okot, hogy a hitelezőkkel folyó tárgyaláson csak egyetlen magas rangú politikus vett részt, de az alelnök Tareck El Aissami sem tett egyetlen konkrét javaslatot sem az adósság átrendezésére.

Nem hangzott el ajánlat, nem volt feltétel, nincs stratégia, nincs semmi- mondta a tárgyaláson résztvevő egyik kötvényes.

Tüntetők Caracas utcáinForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Manaure Quintero

Sokat elmond a tárgyalások komolyságáról, hogy a CNBC szerint a venezuelaiak apró csokis és kávés ajándékcsomaggal kedveskedett a hitelezőknek, és nagyjából ez volt a legértelmesebb dolog, amit a venezuelai féltől kaptak.

A másfél órás tárgyaláson körülbelül 100 befektető vett részt, ahol az egyik résztvevő szerint Aissami felolvasott egy közleményt, amelyben szidta a globális pénzvilág intézményét.

Leggfőképp azokat, aki szankciókkal sújtják az országot. Ilyen többek között Donald Trump, az Európai Unió és a Deutsche Bank is.

A Fitch Ratings és a Moody's is lépett, a két szervezet részleges csőd kategóriába sorolta a venezuelai állami olajvállalat a PdVSA helyi és a külföldi devizaadósságát.

Hogy pontosan mekkora bajban van Venezuela, arról korábban több cikket is írtunk.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK