A brexit koronaékszerére hajt 19 tagállam

Travelo Pozsony
Vágólapra másolva!
Ha minden az eredeti forgatókönyv szerint halad, akkor Nagy-Britannia 2019-ben elhagyja az uniót. Azonban van két uniós szervezet, amelynek a brit fővárosban van a székhelye. Most ezekért a több száz főt alkalmazó szervezetekért folyik a csata az uniós tagállamok között.
Vágólapra másolva!

London a világ egyik legnagyobb pénzügyi központja napjainkban. Azonban a brexit miatt megindult a bankok kivonulása Nagy-Britanniából, a többség Frankfurtba költözött.

Azonban a britek kilépése az Unióból nem csak a bankokat érinti érzékenyen,

hanem új székhelyet kell találni két fontos uniós intézménynek is.

Az egyik az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) központja, amelyre 19 országnak fáj a foga. A Financial Times szerint azonban már csak két lehetséges pályázó maradt versenyben:

Pozsony és Milánó.

Az egyik esélyes Milánó Forrás: AFP/Calle Montes

Az EMA ugyan nem sűrűn szerepel a hírekben, mégis az unió negyven különböző intézménye közül az egyik legérdekesebb.

Az ügynökségnek 900 állandó alkalmazottja van,

és évente 35 ezer tudós és szektorhoz köthető jogász látogat a központba, ami miatt nem csoda, hogy több ország is magának szeretné tudni az EMA új székhelyét.

Hogy a két helyszín közül, hogy melyik lesz a befutó, az november 20-án dől el, tehát alig 10 napjuk maradt az olasz és szlovák lobbistáknak, hogy meggyőzzék a döntéshozókat.

A Financial Times szerint egyelőre Pozsony áll nyerésre,

hiszen a kelet-európai régiók alulreprezentáltak az uniós szervezetek székhelyeként.

Pozsony lehet a befutó Forrás: Origo

Nem ez az egyetlen intézmény, amelynek a londoni székhelyét meg kell változtatni. Az Európai Bankhatóság (EBA) egy független uniós hatóság, amely azon munkálkodik, hogy

– írja az EBA honlapja.

Ez a hatóság jóval kisebb, 200 állandó alkalmazottal rendelkezik. A lap szerint nyolc ország van még versenyben,

de Dublin, Frankfurt és Párizs tűnik a legesélyesebbnek.

Hogy pontosan mely városokba költözik a két intézmény, az a szavazás módszertanának sajátosságán is múlhat, ugyanis a szavazólapon nem csak egy, hanem három várost is meg kell jelölni prioritási sorrend megadásával.