A mobilgyártók fellázadtak a Qualcomm ellen

Qualcomm
--FILE--View of a logo of Qualcomm at an Innovation Center of Qualcomm Wireless Communication Technologies (China) Limited in Shenzhen city, south China's Guangdong province, 29 April 2017. A Chinese court Tuesday (29 August 2017) rejected the case of a Chinese semiconductor company which accused U.S.-based Qualcomm Incorporated of infringing on its trademark rights. The Higher People's Court of Shanghai defended Qualcomm's right to use the Chinese phrase "Gaotong" in its Chinese company name and product brand, saying the accusations of Shanghai-based Genitop lacked factual and legal bases. The court turned down Genitop's demand for 100 million yuan (15 million U.S. dollars) in compensation from Qualcomm and its two Chinese subsidiaries and for a ban on the use of the phrase Gaotong. The court ruled that Qualcomm's products and services, including mobile phone chips, which were accused of trademark infringement, are not similar to those using the name Gaotong produced by Genitop.
Vágólapra másolva!
A tajvani versenyhatóság 774 millió dollárra büntette meg a világ egyik vezető csipgyártóját a Qualcommot. Az amerikai vállalatot azzal vádolják, hogy monopol helyzetét kihasználva bizonyos ügyfeleknek egyszerűen nem adott el csipeket, ha azok nem fogadták el a cég által támasztott kedvezőtlen feltételeket.
Vágólapra másolva!

Az amerikai csipgyártónak nem ez volt az első ilyen esete. Néhány hónapja már a kínai versenyhatóság is megbüntette őket, valamint Dél-Koreában is 850 millió dolláros bírságot kaptak, az Apple pedig nemzetközi pert indított ellenük. Az államokban sem fényesebb a helyzet, hiszen az USA Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) vádat emelt a Qualcomm ellen a versenyszabályok megszegése miatt.

Többek között a Samsung telefonjait is a Qualcomm csipje hajtja Forrás: Origo

Tajvanon ez volt a legnagyobb büntetés, mióta létrehozták a versenyhatóságot. A vizsgálat kiderítette, hogy a csipgyártó már legalább hét éve rendszeresen megszegi a trösztellenes szabályokat.

Ez idő alatt 30 milliárd dollár értékben adtak el csipeket a helyi vállalatoknak és további 13 milliárdot tettek zsebre a licenc jogokból.

A vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a Qualcomm a CDMA és az LTE csipek piacán, a szabadalmi jogok birtoklása miatt, óriási előnyre tett szert a versenytársakkal szemben és gyakorlatilag egyeduralkodóvá vált. Ezt kihasználva tudott a gyártó egyoldalú feltételeket szabni a megrendelőknek.

Forrás: AFP/Imaginechina/Zhu Min

Az Apple jelenleg is perben áll a Qualcommal, mert a kaliforniai cég szerint a csipgyártó erősen túlárazza a vezeték nélküli internet modemeit és azok szabadalmi jogait.

A gyártó jelezte, hogy nem ért egyet a vádakkal és kész megvédeni álláspontját az ügyben. A céget főleg a büntetés mértéke zavarja, mert szerintük irracionális az összeg és a módszer amivel kiszámolták azt.

A Qualcomm birtokolja jelenleg azokat a szellemi tulajdonokat is, amelyek létfontosságúak a 3G és a 4G adathálózatok működéséhez, valamint ők látják el csipekkel a világ legtöbb mobilgyártóját is.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Wang Qiming

Továbbá már csak az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges, hogy felvásárolják a holland NXP céget 38 milliárd dollárért.

A részvényesek szeretnék, hogy a vállalat még több pénzt ígérjen az NXP-ért, hogy minél mihamarabb létrejöjjön az üzlet és minden jel arra mutat, hogy ez meg is fog történni. A büntetések miatt az utóbbi egy évben 18,6 százalékot zuhant a Qualcomm részvényeinek ára.

A sok pereskedésnek is van győztese, mégpedig az Apple ügyvédje Bruce Sewell, aki 2009-ben kezdett el dolgozni a kaliforniai mobilgyártónál és tavaly már 22 millió dollárt keresett.