Kínából rendelne? A NAV segít

Hosszú utazás, nyaralás előtt, ezekre figyelj! - Tippek posta postás csomag csenget
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Bár egyre többen döntenek úgy, hogy külföldi oldalakról rendelnek bizonyos termékeket, sokan nem tudják, hogy ez milyen plusz költséggel járhat. Ezért a NAV új felületet hozott létre, amely a biztonságos rendeléshez nyújt segítséget.
Vágólapra másolva!

Napjainkban egyre népszerűbb az online rendelések piaca, sokan ráadásul az Európai Unión kívülről,

leggyakrabban Kínából, vagy az Egyesült Államokból vásárolnak.

Mivel a rendeléskor az online vásárlók többsége nem tudja, hogy sokszor még a termék ára és a szállítási díj mellett más tételeket is ki kell fizetni, ezért a NAV létrehozott egy internetes vásárlásokkal kapcsolatos, tájékoztató oldalt.

Megugorhatnak a költségek Forrás: Thinkstock

A legfontosabb tudnivalók megtalálhatóak a weblapon, többek között az, hogy az EU-n kívülről érkező termékek áfakötelesek, és bizonyos értékhatár felett vámot is kell fizetni.

Mik ezek az értékhatárok?

A 22 euró alatti rendeléseket nem terheli sem adó, sem vám.

Ha egy termék 22 eurónál drágább, akkor mindenképpen ki kell fizetni a 27 százalékos áfát. Fontos megemlíteni, hogy ebbe az összegbe beletartozik a szállítási díj is.

Például: Ha egy férfi pamuting 52 euró (16 282 forint) és a szállítási költség 3000 forint, akkor a 16282+3000 forint után kell 27 százalék áfát fizetni, ami 5831 forint.

A dolgok akkor kezdenek bonyolódni, amikor egy termék drágább, mint 150 euró, ugyanis az áru ekkor már nem csak áfaköteles,

de vámot is kell fizetni.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Például: Ha egy mp4 lejátszó 152 euró, melynek szállítási díja 4000 forint volt, akkor már bonyolultabb a számítás. A termékhez tartozó vámtétel 12,2 százalék, tehát a vám összege 6300 forint.

Az áfa alapjába a vámköltség is beletartozik (152 euró+ 4000 forint + 6300 forint vám), így az áfa mértéke 15 631 forint. Tehát a kettő összesen 21931 forint.

Fontos megemlíteni, hogy a költségek itt nem állnak meg, ugyanis a Magyar Posta vámkezeléshez kapcsolódó adminisztrációs díjat is felszámol.

Ez jelenleg csomagonként 2500 forint.

Mekkora a vámkulcs?

A rendelés előtt fontos tájékozódni a vám mértékéről, mert az

országonként és termékkörökként is változó lehet.

Ez azt jelenti, hogy más a vámteher egy az Egyesült Államokból rendelt táplálékkiegészítőn, mint egy Kínából rendelt tableten.

Több témakörben is segít a NAV Forrás: NAV

A NAV az új honlapján felhívja a figyelmet arra, hogy a számítástechnikai termékek jelentős részéhez 0 százalékos vámtétel tartozik.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal internetes oldalának új információs felülete több témakörben is segít.

Arról, hogy miképp lehet a költségeket minimalizálni és a szállítási időt pár nappal meggyorsítani, korábban az Origo is írt.