Jövőre jöhet a bankunió

2017.10.11. 16:28

Már 2018-ban megvalósulhat a bankunió. Ha ez létrejön, akkor az EU-s bankrendszer sokkal ellenállóbb lehet, mint jelenleg, az ötlet először 2012-ben vetődött fel.

Az Európai Bizottság szerint 2018-ig meg kell valósítani a bankuniót, hogy pozitív hatásai maximálisan érvényesülhessenek.

Ezt Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke, az euróért és szociális párbeszédért felelős biztos Brüsszelben szerdán, sajtótájékoztatón.

Indoklása szerint a bankunió hozzájárul

  • a gazdasági és monetáris unió stabilitásához,
  • a sokkokkal szembeni ellenálló képesség növeléséhez és
  • a kockázatmegosztásban játszott állami szerep csökkentéséhez.

Az alelnök szerint a bankunió sikerének feltétele a kockázatcsökkentés és a kockázatmegosztás együttes megvalósítása. A tavaly novemberben bemutatott átfogó kockázatcsökkentési javaslatcsomagban a bizottság a bankok szabályozásának módosítását irányozta elő.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (jobbra) és Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnökeForrás: MTI/Kovács Tamás

A bizottság gyors lépéseket sürget a tagállamok által már 2013-ban elhatározott, utolsó segítséget nyújtó közös költségvetési védőháló létrehozására, amely stabilizálná a rendszert. Ez lehetővé tenné, hogy az egységes szanálási alapnak elegendő forrása legyen akár több nagybank egyidejű talpra állításához is.

Dombrovskis elmondta, a bankunió teljes kiépítése elengedhetetlen a gazdasági és monetáris unió jövője és a foglalkoztatás- és növekedésbarát pénzügyi rendszer kialakítása érdekében.

A bizottság 2012-ben tett javaslatot a bankunió létrehozására, amelynek alapját a bankokkal szembeni szigorúbb követelmények képezik. Részei a bankfelügyelet, a nehéz helyzetben lévő bankok igazgatására vonatkozó szabálycsomag és a betétesek fokozott védelme.