Visszavennék az INA-t a horvátok

Kolinda Grabar-Kitarović, horvát államfő
ZAGREB, CROATIA - MAY 18: President of Portugal Marcelo Rebelo de Sousa (not seen) and Croatian President Kolinda Grabar Kitarovic hold a press conference after their meeting in Zagreb, Croatia on May 18, 2017. Stipe Mayic / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A horvát államfő a közelmúltban magyar kollégájával és a magyar miniszterelnökkel is találkozott, hogy megpróbálják jó mederbe terelni a két ország viszonyát. Kolinda Grabar-Kitarović azt nyilatkozta a Figyelőnek, hogy a konfliktusok rendezését nem segített, hogy Magyarország nem szavazta meg a horvát OECD-tagságot, ugyanakkor azt is jelezte, hogy az ellentétek mögött nem a politika húzódik meg. Az INA olajtársaságot visszavásárolnák.
Vágólapra másolva!

Interjút adott a Figyelőnek Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő, aki nemrég a Budapesti Corvinus Egyetem díszdoktori címét vette át. A horvát politikus arról beszélt, hogy az elmúlt időben többek között azért is találkozott Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy a kétoldalú kapcsolatokat ismét jó mederbe tereljék.

Kolinda Grabar-Kitarović Forrás: AFP/2017 Anadolu Agency/Stipe Mayic

A horvát államfő így írta le a két ország jelenlegi viszonyát a hetilapnak. A politikus jelezte, hogy nem segített a korábbi konfliktusok rendezésében, amikor Magyarország nemet mondott a horvátok OECD-csatlakozására, ugyanakkor megjegyezte, hogy a két ország közötti ellentétek

nem politikailag motiváltak, hanem gazdasági és technikai okok állnak a háttérben.

A horvát államfő beszélt a Mol-INA ügyről is. Kolinda Grabar-Kitarović elmékeztetett rá, hogy a horvát kormány bejelentette, vissza kívánja vásárolni az olajtársaság részvényeit. "Erre készen állunk, a folyamatot pedig annyira transzparensen és fair módon kívánjuk végrehajtani, amennyire csak lehetséges" - nyilatkozta minderről.