Üdvözöljük a jövő iskolájában

Oracle Design Tech High School
Vágólapra másolva!
Design Tech High School (d.tech) az első iskola, ami egy tech cég épületébe került. Az építkezés befejezése után egy hároméves középiskolai képzés indul 500 14 és 18 év közötti diák számára, amit az Oracle szoftverfejlesztő finanszíroz a Szilícium-völgyi telephelyén.
Vágólapra másolva!

Milliárdosok és digitális vállalkozók finanszírozzák az oktatási projektet azzal a céllal, hogy felkészítsék a következő generációt a megváltozott világra.

A technológia olyan gyorsan változik, hogy a 19 században kitalált oktatási rendszer már nem képes alkalmazkodni a 21 század igényeihez.

Design Tech High School látványterve Forrás: Oracle

A d.tech iskola egyedülálló: a diákok a tech cég irodaparkjában töltik a napjaikat – 2018 januári kezdettel a középiskolások egy konferenciaközpontot osztanak meg az Oracle alkalmazottaival.

Az újonnan átadandó épületet a gyermekek, a tanárok, valamint a cég alkalmazottai közösen tervezték meg, aminek a kreativitás áll a középpontjában.

Nagy előadóterem helyett egy „tervezési garázs" kerül kialakításra, utalva ezzel arra, hogy sok mára már nagyvállalat egy kis garázshelyiségben kezdte.

Design Tech High School látványterve Forrás: Oracle

D.tech egy olyan elméletet követ, amit a Stanford design iskolája tervezett. A módszer elsősorban a problémák megoldására és az empáti növelésére szolgál a felhasználók számára. Ken Montgomery, a d.tech társalapítója elmondta, hogy Stanfordban – ahol ő maga is doktori képzését végezte – az emelt szinten tanuló hallgatók gyakran a fejükben lévő korlátok miatt nem tudnak igazán vad ötletekkel szolgálni, és ennek most véget vetnek.

Ellenben a középiskolások még nem gondolnak a korlátokra, számukra minden lehetséges.

Például egy 14 éves lány vetette fel, hogy a nagymamája nem látja jól a számokat a bankjegyeken, ezért kifejlesztettek egy olyan hordozható eszközt, ami beolvassa a bankjegyeket és mindegyiknél más dallamot játszik le – így lehet, hogy az ötdolláros bankjegyet a Mario Kart zenéje jelzi.