Ismét rengeteg pénz landolhat a lakáspiacon

Budapesti lakáspiac, alacsony ingatlanárak, sok eladó lakás, Szent István-bazilika
Vágólapra másolva!
A magyar ingatlanpiacon további élénkülést hozhat, ha a háztartások megtakarításainak egy részét lakásvásárlásra fordítják. Jelenleg a hivatalos adatok szerint csak látra szóló betétben 4436 milliárd forint volt júliusban, amelyek piaci átlagkamata kevesebb mint 0,1 százalék.
Vágólapra másolva!

Az alacsony kamatoknál jóval vonzóbbak a nagyobb megtérülést nyújtó, hosszabb távú megtakarításokkal is versenyképes lakáspiaci hozamok. Összességében az egyre több felhasználható pénzzel rendelkező háztartások

a jóval komolyabb hozammal kecsegtető lakáspiac felé fordulhatnak.

Forrás: MTI/Jászai Csaba

Az ingatlan.com adatai szerint szeptemberben a használt lakások átlagos négyzetméterára Budapesten 512 ezer forint volt,

ez 17 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az idei szeptemberben a fővárosban az átlagos négyzetméterárak és bérleti díjak alapján a hozam több mint 5 százalékos volt. Az ország más nagyvárosaiban a hozam akár 6-8 százalékos is lehetett. Balog László hozzá tette, hogy a befektetési vásárlások hosszú távon stabilizálhatják az árakat.

A befektetési vásárlások miatti kínálatbővülés lejjebb szoríthatja a bérleti díjakat.

A hozamok még enyhe albérletcsökkenés mellett is kedvezőbbek lehetnek a többi megtakarításhoz képest. Ha valakinek nem elég a pénze egy lakás megvásárlásához, akkor a lakáshitel még mindig jó alternatíva lehet az összeg kipótlására.

Forrás: ingatlan.com

Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője azt mondta, hogy

a legolcsóbb 10 vagy 20 évig fix törlesztőrészletű 10 millió forintos lakáshitelek, nagyjából 70 ezer forint körüli törlesztést jelent havi szinten.

Érdemes hitelfelvétel előtt alaposan átnézni a teljes kínálatot, hiszen a legdrágább lakáshitel thm-je meghaladhatja a 7-8 százalékot és emiatt a a teljes visszafizetendő összeg akár milliókkal is magasabb lehet.

A BankRáció.hu szakértője azt is elmondta, hogy arra azért nem kell számítani, hogy hirtelen több milliárd forintnyi látra szóló betét jelenik meg a lakáspiacon, hiszen az a bankrendszerben és az ingatlanpiacon is komoly felfordulást okozna.