Miért költünk annyit nyaraláskor?

Nyaralás kedvessel, vagy haverokkal? nyár nyaralás koktél
Egy különleges, egzotikus helyszínen bizony könnyen eltolódhatnak a határok, és sokszor olyan dolgokba is belekeveredhetsz, amiket itthon nem is tudtál volna elképzelni
Vágólapra másolva!
Az emberek többsége nyaralás után meglepően magas adóságokkal találhatja szembe magát. Ennek fő oka, hogy sokan olyan mértékben költik pénzt a nyaralás alatt, hogy közben azt anyagi helyzetük nem engedi meg.
Vágólapra másolva!

A BBC információ szerint az amerikaiak 74 százaléka több mint 1100 dolláros adósságot halmoz fel a nyaralások alatt.

Az Egyesült Királyságban az utazók nagy része átlagosan már az ország elhagyása előtt 718 dollárt elszór, többek között a reptéri vámmentes boltokban, vagy az utazáshoz szükséges kellékek megvételére.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Klaus Wertenbroch, a szingapúri INSEAD üzleti iskola marketing professzora szerint rengeteg tényezője van annak, hogy az emberek miért érzik szükségesnek a túlköltekezést a nyaralás alatt.

Az egyik ilyen a valuták közötti különbség, ami becsapós lehet, hiszen az ember úgy érezheti, hogy külföldön több pénze van, mint hazájában.

Például, ha valaki Kanadából utazik Indonéziába, akkor ott egy kanadai dollár értéke 10 800 indonéz rúpia. Emiatt sokkal nagyobb esély van túlköltekezésre, hiszen a turista pénztárcája tele van nagy címletű bankókkal, és ezért azt hiheti, hogy valójában sokkal több pénze van.

Wertenbroch szerint az emberek a fejben számolás miatt elvesztik az árérzéküket, aminek következtében egy idő után már teljesen eltérnek a valódi értékektől.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Az utazók nagy része beleesik abba a hibába, hogy nem reális költségvetéssel indul neki a nyaralásnak.

Sokan túl sokra értékelik azt, amijük van, sokan pedig jóval kevesebbet saccolnak meg, amikor fejben átváltják a pénzüket a fizetésnél.

Jó példa erre, ha valaki 100 dolláros napi költségvetéssel tervez, de plusz 30 dollárt is számol az étkezésre. Emiatt viszont az ember úgy érezheti, hogy bármikor és bármire elkölthet 30 dollárral többet, mint a napi kerete. Ennek következtében a 100 dollárból 130 lesz, plusz az étkezés költsége.

Új százdolláros bankjegyek Forrás: AFP/Getty Images/Mark Wilson

Ha valaki túl sok pénzt visz nyaralni, az sem jó minden esetben. Ha az illető például 1000 dollárral vág neki egy egyhetes nyaralásnak, majd az utolsó nap a fele még a zsebében van,

akkor sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy minden hülyeségre elkölti a megmaradt keretet.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Az ember ilyenkor úgy érezheti, hogy joga van elkölteni a pénzét, hiszen úgyis a nyaralásra hozta, és úgy kalkulált, hogy elfog fogyni. Akkor miért ne szórhatná el a maradékot?

A nyaralók körében jellemző a rövid távú gondolkodás és a carpe diem életérzés, ami valószínűleg a hétköznapokban nem jellemző rájuk.

Az utazók ilyenkor képesek minden szituációban kifogásként felhozni. Megvesznek olyan ruhákat, amikért sose fizetnének ki annyit, vagy a legdrágább étteremben vacsoráznak, hiszen nyaralnak, és ilyenkor szabad.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/opolja/Opolja

A közösségi média is nagy hatással van a költésekre. Ha például egy barát rengeteg képet töltött fel menő helyekről és drága dolgokról, akkor nagyobb az esélye annak, hogy utánozni próbálják őt, amiatt a félelem miatt, hogy kimaradhat valami jóból.

A szakértők azt tanácsolják, hogy a költségek eltervezése helyett, kezeljék úgy a nyaralást, mint a hétköznapokat.

Ismerkedjenek meg annak az országnak a pénzével, ahova utaznak. Emellett fontos tanulmányozni a helyi árakat, hogy teljesebb képet lehessen kialakítani.

Jó tanács az is, hogy az utazással kapcsolatos dolgokat (repjegy, szálloda, bevásárlás) kell rendezni először. Így a fix költéseken túl van az utazó, és csökken az esélye arra, hogy a végére teljesen elveszíti a fonalat a költségvetéssel kapcsolatban.