10 európai milliárdos, aki maga kovácsolta a szerencséjét

Charlene de Carvalho
2014-02-06 Charlene de Carvalho-Heineken reveals a temporary monument of beer rats in the hall of the Stadsarchief (city archive) in Amsterdam, The Netherlands, 6 February 2014. In the archive is an exhibition about Gerard Heineken, the founder of the 150 year old brewery. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN
Vágólapra másolva!
A Forbes magazin minden évben összeállítja a világ milliárdosainak rangsorát, és bár az élen főleg az Egyesült Államok polgárai szerepelnek, azért Európa sem panaszkodhat. Lego, H&M, Ferrero, Zara és L'Oreal – csak néhány az európai milliárdos cégek közül.
Vágólapra másolva!

Belgium: Albert Frere – 3,8 milliárd font

Frere maga gyűjtötte össze vagyonát, az 1970-es években a belga acéliparba fektette pénzét, nem sokkal később pedig Charleroi régióban ő irányította a teljes iparágat. Az évtized végén az acélipari válság következtében eladta vállalkozásait a belga államnak. Frere az eladásból származó bevételt a svájci Pargesa holdingtársaságba fektette be, az elmúlt évtizedekben pedig különböző belga vállalkozásokba rakott pénzt.

A belga király bárói címmel is jutalmazta Albert Frere-t.

Norvégia: Odd Reitan – 4,1 milliárd font

Odd Reitan (középen) Forrás: wikipedia/Reitangruppen AS

Reitan vagyonát a kiskereskedelemből és raktározásból szerezte. 1972-ben alapította első kis üzletét apjával közösen, majd 1979-ben kezdte meg működését a REMA 1000 szupermarketlánc, amely

a 90-es évekre ezer üzlettel rendelkező lánccá nőtte ki magát Norvégiában.

A cég azóta továbbterjeszkedett Dániába, Svédországba, Lengyelországba, Szlovákiába és Magyarországra.

Hollandia: Charlene de Carvalho-Heineken – 9,8 milliárd font

Charlene de Carvalho-Heineken Forrás: ANP/AFP/Robin Van Lonkhuijsen

A hollandok leggazdagabb embere a Heineken sörfőző örököse, Charlene de Carvalho-Heineken. A céget még Gerard Adriaan Heineken alapította a 19. század végén. A Heineken jelenleg a második legnagyobb sörgyár a világon, amelynek az igazgatótanácsában foglal helyet Carvalho-Heineken.

Ausztria: Dietrich Mateschitz – 10,4 milliárd font

Dietrich Mateschitz Forrás: GEPA Pictures/Christian Walgram

A Red Bull alapítója Ausztria leggazdagabb embere, aki a mai napig birtokolja a vállalat részvényeinek felét. Mateschitz-nek 10 évébe került, mire sikeresen megszerezte marketing diplomáját a Bécsi Közgazdaságtudományi Egyetemen, majd olyan nagynevű cégeknél dolgozott, mint az Unilever vagy a Procter & Gamble. 1984-ben alapította meg a Red Bullt két partnerével közösen, és a cég ma már az egyik legnagyobb energiaital vállalat. Ismert több sportág szponzoraként is, ilyen a Forma 1 és a NASCAR.

Svédország: Stefan Persson – 15, 2 milliárd font

A H&M európai divatlánc legnagyobb részényese Stefan Persson, aki egyben a svédek leggazdagabb milliárdosa is.

A H&M-et, vagyis a Hennes & Mauritz vállalatot még Erlin Persson alapította 1947-ben, 1974-ben lépett be a svéd tőzsdére, és 2000-ben nyitotta meg első üzletét az Egyesült Államokban.

Stefan Persson 2009-ig volt a cég vezérigazgatója, helyét fia, Karl-Johan Persson vette át.

Dánia: Kjeld Kirk Kristiansen – 16,4 milliárd font

Kjeld Kirk Kristiansen Forrás: AFP/EyePress/Francis Dean

Kristiansen vagyonát a Lego-nak köszönheti, ugyanis ő az unokája Ole Kirk Christiansennek, a játékgyár alapítójának. A cég a mai napig a Kristiansen család, valamint az alapítványaik kezében van. A vezérigazgatói székből Kjeld Kirk Kristiansen 2004-ben távozott.

Olaszország: Maria Franca Fissolo és Giovanni Ferrero – 19,6 milliárd font

A céget felfuttató Michele Ferrero halála után, jelenleg felesége és fia irányítja a világ egyik legnagyobb édességipari vállalatát a Ferrerót. 1946-ban találta fel Pietro Ferrero a kakaóból és nugátból összekevert krémet, amihez később testvérével, Giovannival közösen céget alapított. Az átütő sikert Pietro fia, Michele élte meg, aki feleségével karöltve

piacra dobta a Nutellát 1964-ben,

ezzel elindítva a céget a világsiker felé. Ma már a Ferrero vásárolja fel a világ mogyorótermésének negyedét.

Németország: Beate Heister & Karl Albrecht Jr. – 21,1 milliárd font

A páros az Aldi diszkont-áruházlánc társalapítójának, Karl Albrecht gyermekei és egyben örökösei. Az Aldit alapító testvérpáros Karl és Theo édesanyjuktól vették át első üzletüket, az akkoriban újszerű elképzelésükkel – mely szerint a bolt legyen kisméretű, az árak pedig igen alacsonyak –, hamar nagy sikereket értek el, 1960-ban már 300 üzlettel rendelkezett az Aldi, vagyis az Albrecht-Diskont.

A cégnek ma már több mint 10 ezer üzlete van 18 országban.

Franciaország: Liliane Bettencourt – 30,7 milliárd font

Liliane Bettencourt Forrás: DPA/AFP/Verwendung weltweit/Horst Ossinger

Bettencourt a L'Oreal kozmetikai cég legnagyobb részvényese, valamint a világ leggazdagabb nője, aki a Forbes listáján a 14. helyet érte el a vagyonával. A cégét édesapja, Eugène Schueller alapította, Liliane pedig már 15 éves korában csatlakozott a vállalathoz. 1950-ben hozzá ment a francia politikus André Bettencourthoz, a párnak egy lánya született, Françoise, aki gyermekeivel közösen irányítja jelenleg a céget.

Spanyolország: Amancio Ortega – 56,4 milliárd font

Amancio Ortega Forrás: Getty Images / Xurxo Lobato

Ortega a legnagyobb spanyol üzleti mágnás, aki az Inditex divatcsoport alapítója. 1975-ben indította be a Zara első üzletét, amelyet azóta számos divatmárka követett: Massimo Dutti, Zara Home, Stradivarius, Pull and Bear, Bershka. A cég több mint 6 000 üzlettel és 92 000 alkalmazottal rendelkezik. Ortega jelenleg a negyedik leggazdagabb ember a világon.