Sok pénzt emészt fel a 99 éve nem látott természeti csoda

Matantimali, 2016. március 9. A napkorong teljes napfogyatkozás alatt az indonéziai Celebesz szigetén fekvő Matantimaliból szemlélve 2016. március 9-én. A napfogyatkozás csillagászati jelenség, amelynek során a Hold részben vagy egészen eltakarja a Napot. Ázsia nyugati részén és Ausztráliában ezúttal csupán részleges, míg a Csendes-óceán közepén, Indonézia és Mikronézia egyes térségeiben teljes napfogyatkozás észlelhető. (MTI/EPA/Ojo Bala)
Vágólapra másolva!
A napfogyatkozás egy olyan ritka jelenség, amelyet az emberek többsége legfeljebb egyszer figyelhet meg az életében. Augusztus 21-én úgy fogja kitakarni a hold a napot, hogy az így keletkezett árnyék keresztbe átvonul az egész Egyesült Államokon. A kiterjedt napfogyatkozásnak számos gazdasági hatása is lesz.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Egyesült Államok egy olyan jelenségre készül,

amelyre az elmúlt 99 évben nem volt példa.

Olyan teljes napfogyatkozás lesz Észak-Amerikában, amely teljes egészében átszeli az országot, azaz a nyugati parttól a keleti partig látható lesz.

Teljes napfogyatkozás lesz az USA 14 államában Forrás: MTI/EPA/Ojo Bala

Észak-Amerikában 1979-ben volt utoljára teljes napfogyatkozás, akkor azonban csak öt államban (Washington, Oregon, Idaho, Montana és Észak-Dakota), illetve Kanada egyes részein lehetett látni a ritka természeti jelenséget.

A 2017. augusztus 21-i napfogyatkozás azonban 14 államban lesz megfigyelhető, és 10 óra 16 perctől 14 óra 48 percig tart.

A jelenség 100 kilométeres sávban lesz látható, két és fél percig tart, amíg a hold teljesen kitakarja a napot.

Keresztben szürkével az augusztusi napfogyatkozás útvonala, míg a sárga és fekete pontok a nap és a hold pozícióját jelölik Forrás: NASA

A napfogyatkozás nemcsak csillagászati szempontból érdekes jelenség, hanem több módon is hatással lesz a gazdaságra.

Turizmus

A napfogyatkozások nagyon ritkák, ezért az emberek többsége igyekszik kihasználni az adódó alkalmat annak megfigyelésére. A 2017-es napfogyatkozás sávja elkerüli a legnépesebb városokat,

de még így is 12 millióan élnek az érintett sávban.

Mivel azonban az egész országból érkeznek majd turisták az esemény miatt, a hold árnyékának sávjában fekvő városok idegenforgalma nőni fog. Ráadásul a jelenség 20 nemzeti parkban is látható lesz.

Nashville sokat nyerhet a napfogyatkozásnak köszönhetően Forrás: AFP/ robertharding/Richard Cummins/Richard Cummins

Angela Speck, a Missouri Egyetem professzora 400 ezer turistára számít az államban. A beárnyékolt 100 kilométeres sáv 200 mérföldes (320 kilométeres) körzetében további 88 millió ember él. Ráadásul az augusztus végi időpont miatt sok nem-amerikai turista is itt töltheti a nyári szabadságát.

A tennessean.com szerint a Tennessee államba látogató turisták száma

1,44 millióra ugrik a megszokott 360 ezer főről,

a nashville-i turizmus pedig 15 és 20 millió dollár között profitálhat az esemény kapcsán. Az államban a hotelszobák többsége már megtelt, sőt az árak is feljebb mentek.

A hotelek a napfogyatkozás miatt olyan korlátozást vezettek be, hogy minimum 2-3 éjszakát kell lefoglalni.

Az Airbnb-szállások 98 százaléka is elkelt, ezek átlagosan 15 százalékkal drágultak.

Áramellátás

A napfogyatkozásnak kettős hatása van az érintett területek áramfelhasználására. Mivel a jelenség miatt kevesebb lesz a fény, ezért sokkal több helyen van szükség a világításra, mint amúgy lenne egy augusztusi napon.

A másik hatás a napelemeket érinti, hiszen azok

a napfogyatkozás miatt kevesebb áramot tudnak előállítani.

Naperőmű Nevadában Forrás: SolarReserve

A 2015-ös európai napfogyatkozás volt az első, ahol teljes körűen megfigyelték a jelenség energiaszektorra gyakorolt hatását. Ebből az derült ki,

hogy az átlagos napi 90 gigawattos termelés visszaesett 36 gigawattra.

A hőmérséklet 3°C-kal csökkent, míg a szélerőművek teljesítménye is enyhült, mert a szél sebessége 0,7 m/s-mal mérséklődött.

A Financial Times azt írja, hogy a napfogyatkozás miatt augusztus 21-én 6000 megawattal nőhet a fogyasztás Kaliforniában. Az állam különösen kitett a napenergiának,

az egyre olcsóbb erőforrás már a terület energiaforrásának 10 százalékát fedezi.

Ezek a számok különösen annak fényében érdekesek, hogy Kaliforniában csak részleges napfogyatkozás lesz.

A naperőművek elhelyezkedése és teljesítménye az USA-ban, illetve a részleges napfogyatkozás kitakarásának mértéke Forrás: US Energy Information Administration és NASA

A Vox.com arról ír, hogy 1900 naperőmű lesz érintett, amelyek hatásfoka 50-70 százalékban fog csökkeni az említett időszakban.