A gigantikus szélenergia-farmot Szélfogóra keresztelte a beruházó

turbina, építés, invenergy, texas
Texas államban építenek egy szélturbinát
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok megépülő legnagyobb szélenergia-termelője 1 milliónál is több közüzemi fogyasztót tud kiszolgálni a régióban. Ez mindenképpen figyelemre méltó, tekintettel arra, hogy a Magyarországnál közel kétszer nagyobb területű, Brad Pitt szűkebb hazájának számító Oklahoma államot alig 4 millióan lakják. Az itt megtermelt tiszta energiából ráadásul jut más államoknak is. A projekt az Invenergy nevű energetikai társaságé, a General Electric pedig a turbinákat adja hozzá. Mintegy 800 darabot.
Vágólapra másolva!

Oklahoma állam az Egyesült Államok egyik legszelesebb területe, ahol évente átlagosan 54 tornádó alakul ki a hideg és meleg légtömegek találkozásából. Az államban ennek ellenére még mindig viszonylag magas a fosszilis hordozókra épülő energiatermelés aránya, mivel a gyéren lakott területeken termelt környezetbarát energiát csak külön beruházással lehet felhasználási helyükre, nagyobb településekre vagy ipari létesítményekhez eljuttatni. Úgy tűnik azonban, hogy ez hamarosan megváltozik: a szélenergia kitermelésének rohamosan csökkenő költségei mellett az óriási szélfarmot rekordhosszúságú távvezetékkel együtt építik.

Ők is csak giga-projektnek hívják

A beruházást a fejlesztői oldal is szerényen gigantikusnak nevezi, és úgy tűnik, erre minden okuk megvan. Az óriási területen terpeszkedő szélenergia-farm kapacitása 2.000 megawatt lesz, melyet a 800 darab, egyenként 2,5 megawatt kapacitású szélturbina fog előállítani. Ezzel a teljesítménnyel 1 milliónál is több közép-amerikai háztartás számára termel az erőmű tiszta és mind olcsóbbá váló energiát.

Szélturbinák: az oklahomai farmra 800 darabot telepítenek Forrás: FreePhotos

A megépülő infrastruktúrák összesen 4,5 milliárd dolláros beruházást tesznek szükségessé.

Ennek csak egy részét költik az energiafarm megépítésére. A költségvetés egy részét a megtermelt energia célba juttatásához szükséges nagyfeszültségű távvezeték-hálózat kiépítése viszi el. Louisiana, Arkansas, Texas államok közüzemi szolgáltatói mellett, természetesen Oklahomába is jut belőle:

külön csatlakozást építenek ki az 560 kilométerre fekvő Tulsa városának egyik alállomásához.

Sokba kerül, de sokat takarít meg

A beruházás nem csak a ráfordítás összege és a tisztaenergia-teljesítmény miatt számít rekordnak: a tervezők úgy számolnak, hogy a termelő munkába állásával közel

másfél millió autó széndioxid-kibocsátásától

szabadítják meg a klímát. Nagyjából ennek az emissziónak megfelelő mértékű fosszilis alapú energiatermelést tud kiváltani a Szélfogó. Azt is kiszámolták, hogy 25 év alatt várhatóan összesen 7 milliárd dollárt takarítanak meg energiaszámláikból azok az ügyfelek, akik majd a Szélfogó termelte energiából kapnak szolgáltatójuktól.

Texas államban építenek egy szélturbinát Forrás: Invenergy

A beruházás megvalósítása mintegy 8.400 új munkahelyet hoz létre az építkezés alatt, és ezek egy része az üzemeltetéshez kapcsolódóan is megmarad.

A Szélfogót a tervek szerint 2020 közepén kapcsolják be a termelésbe. Ha elindul a több ezer széllapát, akkor az oklahomai óriás teljesítménye a második lesz a jelenlegi legnagyobb, 6.000 megawattot előállító kínai Gansu szélfarmé mögött.