Az elemzők szerint a megújulók már 2020-ra legyőzik a fosszilisokat

napelem, megújuló, olcsó
Fejlődik a technológia és nő a kínálat: egyre olcsóbb a napelem
Vágólapra másolva!
A legfrissebb elemzések nem kevesebbet állítanak, mint azt, hogy az Egyesült Államok annak ellenére teljesíteni fogja károsanyag-kibocsátásának csökkentését a korábbiak szerint, hogy Donald Trump felmondta a párizsi klímaegyezményt. Az ok egyszerű: a megújulók kitermelésének költségei olyan mértékben zuhannak, hogy azzal már a következő években padlóra küldhetik a hagyományos energiahordozókat.
Vágólapra másolva!

Egyre gyorsabban csökkennek a megújuló, környezetbarát energiaforrások előállításának költségei, és ez bizonyosan azok rohamos terjedéséhez vezet. A tempó szédítőnek ígérkezik: egyes elemzők szerint már 2020-ra eldől a meccs a klímabarát energiák javára. Ezt a várakozást például a látványos indiai napenergia-fordulat is alátámasztja. A Morgan Stanley és a Lazard úgy látja: a megújulók hamarosan a világ jelentős részét meghódítják, és az USA-ban is oly mértékben növelik részvételüket az energiaellátásban, hogy az ország a kilépés ellenére is betartja a párizsi megállapodás kapcsán – egyébként önkéntesen tett – vállalásait.

A mérleg nyelvét mostantól infekciós pontnak hívjuk

Az elemzők szerint most jutottunk el az energiatermelő beruházások infekciós pontjára, azaz oda, amikor egy görbe addigi iránya megváltozik. Más szóval: a mérleg nyelve most billent át a megújulók oldalára. A szél- és napenergia-kitermelő egységek telepítése egyszerűen olcsóbb mint szénerőműveket építeni vagy más hagyományos hordozóból energiát nyerni. Olyannyira, hogy ez már jelen idő: az elemzések szerint a napelemek árai

2016-2017-ben, nagyjából másfél éves időszakban, 50 százalékkal csökkentek.

Fejlődik a technológia és nő a kínálat: egyre olcsóbb a napelem Forrás: Pixabay

A Lazard befektetési cég elsőként készített olyan jelentést, amelyben a megújulók olcsósága állt középpontban, erre most a másik vállalat ráerősített. A Morgan Stanley-nél már 2016 végén azt vélelmezték, a megújuló energiák nem fognak áldozatul esni a politikai széljárásoknak. Most pedig, az észak-amerikai energetikai szektort átvilágító vizsgálatuk végén jelezték: az USA középső régióiban már

Az elemzők még ezen is túlmennek: úgy számolnak, hogy a világ vezető gazdasága nem csak hogy eléri, hanem túl is teljesíti 2025-ös vállalásait. Korábban az USA azt ígérte: 26-28 százalékos kibocsátás-csökkentést hajt végre a 2005-ös mértékhez képest. Az optimista forgatókönyv most ennél jóval nagyobb mértékű csökkentést is megalapozottnak tart.

Hosszabb, ezért olcsóbb

A megújuló energiák kitermelésének költségei azért csökkenhetnek, mert a technológia rohamosan fejlődik. A napelemek piacán lassan már túlkínálat van, miközben a szolárpanelek egyre nagyobb hatékonyságúak. A szélturbinák pedig egyre hosszabbak, vagy méginkább, Skócia partjaira tekintve, magasabbak lesznek. Így megnövekszik az a teljesítmény, amit a szélkerék át tud adni a villamos energia előállítás számára. Ahol a földrajzi és éghajlati viszonyok kedveznek a szélenergia hasznosításának, ott jóval olcsóbban létesíthetők mint a földgáz- vagy szénerőművek. Ha pedig már a gáz is szóba került: az USA óriási gázkészleteken ül, amiket egyszerűbb és környezetbarát módon tud kitermelni mint korábban, és ebből bőven jut más országok számára is.

Szélturbinák tornyai: sok legyen és magasak Forrás: Pixabay

Valószínűsíthető, hogy a befektetők is mind tudatosabban választják tőkéjük elhelyezésére a most már egységes szempontrendszerrel értékelt klímabarát alapokat. A megújulók térnyerése pedig a végfogyasztók áramszámlájának csökkenésében is érzékelhető lesz, így érthető, ha

a felhasználók is azt várják el szolgáltatóiktól, hogy megújulóból előállított villamos energiát biztosítsanak számukra.