Egyre vonzóbb Közép-Európa a befektetőknek

Vágólapra másolva!
Elérte a 795 millió eurót az ingatlanbefektetések összege Magyarországon az első fél évben. Közép-Európa vonzóbb az ingatlanbefektetőknek, mint valaha.
Vágólapra másolva!

A CBRE nemzetközi ingatlantanácsadó ismertette, idén már három ügylet értéke is meghaladta az 50 millió eurót, a vevők valamennyi esetben belföldi alapok voltak.

A kiskereskedelmi ingatlanok befektetési piaca megközelítette a 250 millió eurót ugyanebben az időszakban.

A forgalom kiegyenlítettebb, mint az elmúlt években: az irodapiac 41 százalékkal részesesedett a teljes forgalomból 2017 első fél évében a 2016-os 55 százalék után, míg mind a kiskereskedelmi (31 százalék), mind az ipari szegmens (28 százalék) javított részesedésén.

Közép-Európa még vonzóbbá vált az ingatlanbefektetők számára,

a kereskedelmi ingatlanpiac forgalma negyedével haladta meg a tavalyi második negyedév forgalmát - derül ki az összegzésből. A növekedés a CBRE szerint elsősorban a brit piac növekedésének köszönhető: a kereskedelmi ingatlanok forgalma az első negyedévben elérte a 16 milliárd, a második negyedévben pedig a 23,4 milliárd eurót, így a brexit utáni visszaesés csak átmenetinek tűnik.

A felmérés kiemeli a

német ingatlanpiac húzóerejét.

Az első fél év 26,5 milliárd eurós forgalma majdnem 50 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. Jelentős volt a bővülés a Dél-Európa országaiban is, a francia ingatlanpiac forgalma viszont mérséklődött.

A második negyedéves növekedés elsősorban az ipari ingatlanbefektetéseknek köszönhető - a szektor bővülése meghaladta a 300 százalékot -, az irodapiac viszont 6 százalékkal visszaesett az elmúlt 1 év során - áll a közleményben.