A gigabírság betett a Google profitjának

america architecture california google green mountain view pacific silicon valley the americas usa united states american android art bay area bicycle bike bright building coast colorful day famous headquarters hold iconic landmark marshmallow modern offi
77282614 - bikes at googleplex - google headquarters
Vágólapra másolva!
A Google egy hónapja megkapta minden idők legnagyobb bírságát trösztellenes tevékenység miatt. A 2,42 milliárd eurós büntetés jelentősen visszavetette az anyacég profitját. Ugyan a keresőóriás megúszott egy hatalmas francia bírságot, az Európai Unió Versenyjogi Bizottsága tovább vizsgálódik.
Vágólapra másolva!

A Google anyavállalata, az Alphabet közzétette a második negyedévre vonatkozó jelentését. A technológiai óriás erős három hónapot zárt,

az árbevétel 26 milliárd dolláros volt,

ami 21 százalékos emelkedésnek felel meg, ha 2016 azonos időszakával vetjük össze.

Azonban a második negyedévre jutó profit "csak" 3,5 milliárd dollár, ami

több mint 40 százalékkal lett kisebb az Európai Unió büntetése miatt.

Éves szinten a profit 30 százalékkal esett vissza – írja a BBC.

Illusztráció Forrás: Origo

Mint ismert, az Európai Unió 2,42 milliárd eurós bírságot szabott ki a cégre, mert megszegte a közösség versenyjogi szabályzatát. Az unió bizottsága a trösztellenes tevékenység miatt büntette meg keresőóriást, mert a Google bizonyos kereséseknél a saját termékeit rangsorolta előre.

Az Alphabetre kiszabott bírság az eddigi legnagyobb, amit az Európai Bizottság kirótt egy cégre.

A profit visszaesése a legnagyobb 2008 óta a Google esetében.

A Financial Times szerint a múlt havi bírság nélkül a Google anyavállalatának profitja éves szinten 6,9 milliárd dollár lett volna, ami 28 százalékos növekedésnek felel meg. Az egy részvényre jutó növekedés 5,01 dollár lett volna, ami meghaladta volna a 4,46 dolláros elemzői várakozásokat.

A még büntetéssel együtt is tisztességes növekedés Ruth Porat, az Alphabet pénzügyi igazgatója szerint leginkább a mobilos kereséseknek köszönhető, valamint a Youtube-bal kötött szoros együttműködésnek.

A nagy növekedés elsősorban a mobiloknak köszönhető Forrás: Imaginechina/Da qing - Imaginechina/Da Qing

A Google részvényei tegnap este 998,31 dollárral zártak Észak-Amerikában, de a bejelentést követően 3 százalékkal estek,

jelenleg az európai tőzsdéken 980 dollár körül mozog az árfolyam.

A Google mögött vegyes időszak áll, hiszen a francia bíróság szerint a vállalat nem követett el jogsértést azzal, hogy Írországban adózott, így a keresőóriásnak nem kell kifizetnie az emiatt kiszabott 1,12 milliárd dolláros bírságot.

Azonban az Európai Unió Versenyjogi Bizottsága továbbra is vizsgálja a céget, és elemzők szerint

az eddigi rekordbírságot is meghaladó büntetések következhetnek.

A nyomozás azért folyik a Google ellen, mert az EU szerint túlságosan összefonódott a cég az Androiddal, és egyes gyártóktól azt kéri a cég, hogy gyárilag telepítsenek bizonyos Google alkalmazásokat, ami versenyelőnyt jelent.

Mivel ez rengeteg mobilfelhasználót érinthet, így ha ebben az esetben beigazolódik a vétség, akkor megdőlhet a büntetésrekord. A Google vétkes lehet az AdSense miatt is, ugyanis a reklámfelületeken bizonyos időszakokban megakadályozta az olyan harmadik féltől származó hirdetések megjelenését, amelyek rivális keresőhöz köthetőek.