Az adóhatóság elől rejtik el pénzüket az amerikai tech-vállalatok

pénz dollár
A bundle of US dollar banknotes are seen being counted at an Indonesian money changer's office in Jakarta on August 27, 2015. Asian stocks surged August 27 after hints the US Federal Reserve will not raise interest rates next month sparked a rally on Wall Street, but dealers cautioned the spectre of a slowing Chinese economy meant more turbulence ahead. AFP PHOTO / ADEK BERRY / AFP / ADEK BERRY
Vágólapra másolva!
Több száz milliárd dollárt készpénzt parkoltatnak a technológiai vállalatok külföldön, hogy elkerüljék az amerikai adóhatóságot, és ez a gyakorlat a jövőben sem fog változni, amennyiben nem sikerül megegyeznie a Kongresszusnak a kormányzattal.
Vágólapra másolva!

A Moody's most közzétett jelentése szerint a három legnagyobb technológiai vállalat – az Apple, a Microsoft, és a Google – összesen mintegy

464 milliárd dollárnyi

készpénzt birtokol. Ez kb. 120 ezer milliárd forint: annyi, mint négy évnyi magyar GDP.

Az Apple egymaga majdnem 250 milliárd dollár készpénzzel rendelkezik, az évekig tartó óriási nyereségének, és néhány jelentősebb felvásárlásnak köszönhetően – ez elég pénz ahhoz, hogy akár háromszor is megvegye a Netflixet. És bizony ez sokkal több pénz, mint ami bármely nagyipari cég mérlegében található, kivéve a technológiai és egészségügyi vállalatokat.

A nem pénzügyi amerikai vállalatok összesen 1840 milliárd dollár készpénzt vittek ki az elmúlt év végéig.

Ez majdnem két és félszerese a válság előtti, 2008-as szintnek, és 11 százalékkal magasabb, mint a 2015-ös szint a Moody's által megvizsgált vállalatoknál.

Moody's 2016 évvége Forrás: Origo, Moody's

Körülbelül 1300 milliárd dollárt, vagyis a teljes összeg 70 százalékát tartják a tengerentúlon, ahol már nem lát rá az amerikai adóhatóság.

Az Apple, a Microsoft, a Cisco, az Oracle, valamint a Google tulajdonosa, az Alphabet készpénzeik 88 százalékát tartják külföldön. A Moody's véleménye szerint a külföldi készpénzparkoltatás pontosan tükrözi, hogy mennyire negatív hatása van annak, hogy a megtermelt profitot hazahozzák, majd magas kulcs mentén jól megadóztassák azt az Egyesült Államokban.

A Trump-kormányzat egyszeri adóamnesztiát ajánlott, hogy ösztönözze a vállalatokat a készpénz hazahozatalára.

Steven Mnuchin pénzügyminiszter szerint az, hogy az Apple-nek ennyi pénze van csak a tünete a magas amerikai társasági adókulcsnak a külföldi valutákhoz viszonyítva.

– kérdezte korábban Mnuchin.

Az, hogy az amerikai nagyvállalatok ennyi készpénzzel rendelkeznek, azt mutatja, hogy mennyivel egészségesebb lett a működésük a gazdasági válság óta. Azonban a vállalatok nem nagyon akarják ezt a pénzt a gazdaság a fellendítésére szánni, vagyis ez a pénzmennyiség nem megy munkahelyteremtésre, sem bővítésre, sem fejlesztésre.

A nagy mennyiségű pénz ellenére az amerikai vállaltok tőkekiadása tavaly 18 százalékkal mérséklődött, 727 milliárd dollárra.

A csökkenés részben az olajipar visszaesésének volt köszönhető, amely az energiavállalatokat arra késztette, hogy a beruházások késleltetésével takarékoskodjanak. Előfordult, hogy nem fizettek osztalékot, lemondták a készletvásárlásokat, valamint elálltak felvásárlásoktól is a Moody's szerint.

Forrás: AFP/Adek Berry

A Wall Street abban reménykedik, hogy a Kongresszus összefog a kormányzattal, és így ösztönöznék majd a vállalatokat, hogy a tengerentúli készpénzüket visszahozzák az Egyesült Államokba. Az adókedvezmény támogatói azzal érvelnek, hogy

a pénzek hazahozatalával fellélegezhet az amerikai gazdaság, és elindulhatnak a befektetések.

A kritikusok szerint ez nem így lenne, mert a cégek a részvényesek osztalékára, valamint készletvásárlásokra fogják inkább fordítani az összeget.

Az átfogó adóreform rendkívül komplikált lenne, tekintettel a számtalan egymással versengő érdekre. Egyes elemzők szerint éppen ezért egyre kevésbé lehetséges a Trump elnök és a Kongresszus közötti egyszeri adóreform-megállapodás. Így az olyan készpénzt felhalmozó cégek, mint az Apple továbbra is folytatják eddigi politikájukat és külföldön parkoltatják profitjukat.