Szépen drágulnak a fémek, de mikor érdemes igazán aranyat venni?

abundance award background bank banking bar bright bullion business coins concept conceptual currency dream economy exchange finance financial fortune gold golden hand holding heavy investment luck luxury metaphor millionaire money objects perfection prec
12204419 - hand hold gold bars
Vágólapra másolva!
A globális gazdasági bővülés jót tesz a fémek piacának: az erősödő ipari felhasználás fokozódó keresletet jelent, ami növeli az árakat. A nemesfémek árának alakulása attól függ, mennyire ijednek meg a geopolitikai fejleményektől a befektetők.
Vágólapra másolva!

Beindul a globális gazdaság – kellenek a fémek, a kereslettel nő az ár

2016-ban az árupiaci fémek ára közel 7 százalékot esett. A Világbank legutóbbi előrejelzése az idei évre már 16 százalékos emelkedést vetít előre, miután

a kereslet a globális gazdaság erősödésének köszönhetően emelkedni fog a nyersanyagok iránt.

A legjobban azok a fémfajták drágulhatnak, amelyeknél a kereslet bővülésével egyidejűleg a kínálat szűkülése is jelentkezik: a cink akár 30 százalékkal, az ólom pedig közel 20 százalékkal drágulhat idén, miután több jelentős bánya kimerült vagy más ok miatt bezárták őket világszerte. Hasonló mértékben drágulhat a réz is, miután a világ legjelentősebb bányái közül többen is fennakadások támadtak: van, ahol sztrájkok, máshol exportkorlátozás vagy éppen a rossz időjárás okoznak zavart.

A fémpiac igen érzékeny a globális politikai hatásokra Forrás: 123rf

Vannak persze az árak csökkenése irányába mutató kockázatok is: ilyen például a kínai gazdaság esetleges elvárttól elmaradó teljesítménye.

Csökkentheti az árakat az is, ha bővül a kínálat: a vártnál nagyobb lesz a kitermelés, vagy újra termelni kezdenek olyan bányákban, amelyekben korábban felfüggesztették a munkát.

A fémek ára mindenesetre csak az első negyedévben 10 százalékot emelkedett, ami azt jelenti, hogy immár négy egymást követő negyedéve emelkednek az árfolyamok. Az év eddigi legnagyobb nyertese a vasérc, elsősorban az acél iránti növekvő keresletnek és az alacsony kínai készletszintnek köszönhetően.

Geopolitikai kockázatok és jegybanki akciók rángatják a nemesfémek árát

A nemesfémek árának illetve keresletének alakulásában is van jelentősége annak, milyen állapotban van a világgazdaság:

egyrészt a platinának, aranynak, ezüstnek ipari szempontból is van jelentősége, másrészt az ékszerek kereslete is akkor erősebb, ha javul az általános gazdasági helyzet.

A nemesfémek azonban befektetési termékként még jelentősebbek, így áruk a többi fémtől eltérően alakul. Így bár az első negyedév végére csak minimálisan változott az átlagos árfolyam, jelentős kilengéseket láthattunk a befektető hangulat erőteljes ingadozásával összefüggésben. Decemberben például a Fed kamatemelése idején mélyponton járt az ár, azonban ahogy a geopolitikai feszültségek emelkedtek, a menedékként használt nemesfémek ára is emelkedni kezdett - az újabb márciusi amerikai kamatemelés ellenére meg is ragadtak a magasabb szinten.

Az arany árát dollárban mérik, ha pedig az amerikai deviza erősödik, az ebben jegyzett árupiaci termékek - mint például az arany vagy épp a kőolaj - jellemzően olcsóbbá válnak:

a más devizát használó befektetőknek ugyanis önmagában a devizahatás miatt többe kerülnek így a termékek, a dollár drágulása "kompenzálódik" az árupiaci termékek árfolyamában. A gyenge dollár, a globális gazdasággal kapcsolatos aggodalmak viszont felfelé tolják az árakat.

Ilyen aggodalomból jutott bőven az első negyedben: főként Szíria és Észak-Korea okozott nyugtalanságot, de az orosz-amerikai viszony romlása és a több erős gazdaságban tartott választások kimenetelével kapcsolatos bizonytalanságok is a nemesfémek felé terelték a befektetőket.

Az inflációs kilátásokkal kapcsolatos kérdések és a dollárárfolyam is segítette az arany drágulását.

A platina és az arany ára is a növekvő befektetői érdeklődés következtében emelkedett (4 illetve 2 százalékot) az év eddig eltelt részében - az aranyhoz hasonlóan a fizikai kereslet ezen nemesfémek esetében is gyenge, tehát nem az ipari felhasználók és ékszerkészítők rohamozzák a piacokat.

Az arany a klasszikus menekülő termék Forrás: 123rf

Összességében mégis ez a faktor lehet az, ami elválaszthatja a nemesfémek útját idén: a mostani várakozások szerint az arany ára valamelyest csökkenhet az év végére, ahogy folytatódik az amerikai kamatemelés (a mostani várakozások szerint júniusban és kora ősszel jöhet újabb kör), míg a platina és az ezüst ára a növekvő ipari keresletnek köszönhetően kissé növekedhet idén.

Ahogy azonban az eddig eltelt hónapokból is látszik, egyes időszakokban nagyobb volatilitást is láthatunk a fémek piacán: ha a geopolitikai feszültségek fokozódnak, a kínai kereslet a várnál nagyobb lesz vagy késnek a várt jegybanki szigorítások, akkor inkább az árak emelkedésére számíthatunk, ahogy felfelé mutató kockázatot jelenthet a bányák termelésének esetleges szűkülése. Alacsonyabb árakat hozhat a vártnál erősebb gazdasági növekedés, a vártnál gyorsabb amerikai kamatemelés vagy épp a vártnál kisebb fizikai kereslet.