Ezek az országok összeomlanának turizmus nélkül

Utazás, Top 4 úti cél Horvátországban igazi foodie-knak Poreč Porec
Poreč
Vágólapra másolva!
A turizmus minden ország számára fontos, mert amellett, hogy hozzájárul egy nemzet GDP-jéhez, az országimázs kialakításában is jelentős szerepe van. A Marketwatch összeszedte, hogy mely országok függnek leginkább a turizmustól, és melyek azok, amelyek gazdaságát alig befolyásolják a külföldről érkező látogatók.
Vágólapra másolva!

Érdekes listát tett közzé a Howmuch.net, amely a világ 136 legnagyobb gazdaságát rangsorolta az alapján, mennyire van rá hatással a turizmus.

Ezek szerint három keleti-európai nemzet függ legkevésbé a turizmustól.

Ukrajna GDP-jének mindössze 1,4 százalékát adja a turizmus, a második Oroszország (1,5 százalék), míg a harmadik Lengyelország (1,7 százalék).

A vizsgált 136 országból mindössze nyolc nemzet kitettsége alacsonyabb 2 százaléknál.

A Vörös tér az egyik legnépszerűbb célpont Oroszországban Forrás: AFP

A lista másik végén jellemzően tengerparti vagy szigetországok szerepelnek.

Málta és Horvátország egyaránt gazdasága 15 százalékát köszönheti a turizmusnak, de Thaiföldön (9,3 százalék), Jamaicán (8,9 százalék) és Izlandon (8,2 százalék) is nagyon számít a turisták száma.

Érdekesség, hogy Izland vonzereje az elmúlt években komolyan megugrott, míg 2010-ben csak 490 ezer turista járt az országban, addig 2016-ban ez a szám már 1,8 millió volt.

Magyarország a középmezőnyben

A ranglista alapján a turizmus 4 százalékkal járul hozzá a magyar GDP-hez, amivel Magyarország a középmezőnybe tartozik. A felmérés szerint a magyar turizmus értéke 4 778 millió dollár, ami 1366 milliárd forintnak felel meg.

Magyarországra 2016-ban 21,4 millió külföldi turista látogatott, ez 6,2 százalékkal magasabb a 2015-ös adatnál.

Az Egyesült Államok nyer a legtöbbet

Ha nem a GDP-hez viszonyítva nézzük a turizmus értékét, hanem nominálisan rangsoroljuk az országokat, akkor a rangsor élén az Egyesült Államok áll.

Az USA gazdaságához a turizmus 488 milliárd dollárral járul hozzá,

ez több mint Kína (224 milliárd), Németország (130,8 milliárd) és Japán (106,7 milliárd) turizmusának értéke összesen.

A Grand Canyon és az Egyesült Államok nyugati partja turisták millióit vonzza évről évre Forrás: Dreamstime

A már említett négy ország mellett egyedül az Egyesült Királyság rendelkezik 100 milliárd dollárnál nagyobb értékű turizmussal.

Azok közül az országok közül, amelyeknek nincs tengerpartja, Ausztria turizmusa a legnagyobb, az alpesi ország a teljes rangsort figyelembe véve a 20. helyen áll 20,4 milliárd dolláros GDP-hozzájárulással.